Leváltották a külügyminiszter-helyettest Kínában

Leváltották posztjáról Csang Kun-seng kínai külügyminiszter-helyettest fegyelemsértés gyanúja, azaz vélhetően korrupciós vádak miatt - közölték hivatalos források pénteken.
A pekingi külügyminisztérium közleményben tudatta, hogy Csang ellen fegyelemsértés gyanúja miatt vizsgálatot indítottak, további részleteket azonban nem közöltek -írja a hirado.hu. A kínai "szakzsargonban" a "fegyelemsértés" a korrupció megfelelője. A hivatalos média arról számolt be, hogy a külügyminiszter-helyettest Csin Kang külügyi szóvivő váltja a posztján. Sajtóhírek szerint Csang Kun-seng a legmagasabb rangú kínai politikus, akit korrupció miatt váltottak le a tisztségéről.

Hszi Csin-ping kínai elnök már hivatalba lépésekor zászlajára tűzte a korrupció elleni harcot. A kampány meghirdetését megelőző hónapokban a média és az online közösségi oldalak leleplezései révén tucatjával buktak le helyi vezetők. Az állami vagy a pártapparátusban dolgozók, a hadseregben szolgálók vagyonosodásáról, fényűző életmódjáról, kiváltságairól, kontroll nélküli hatalmáról szóló jelentések, és ezen beszámolók elterjedése a világhálón arra figyelmeztették a kínai politikai csúcsvezetőket, hogy az amúgy is komoly jövedelemkülönbségekkel terhelt társadalomban ez a feszültség fokozódásához, végső soron pedig a párt összeomlásához vezethet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.