Leváltották a francia kabinetet

Francois Hollande francia elnök megnevezte az új kabinetet, melyet Manual Valls, a márciusban megválasztott miniszterelnök vezet majd. Valls első kormánya hétfőn bukott meg, miután a gazdasági miniszter, Arnaud Montebourg példáját követve több miniszter is lemondott posztjáról. A politikusok így fejezték ki tiltakozásukat a megszorítási politika ellen.

Montebourg helyére  Emmanual Macron, a Rothschild család egykori bankárja és volt elnöki gazdasági tanácsadó kerül. A francia elnök a BBC információi alapján a Szocialista Párt kritikái után egy koherens gazdaságpolitikai irányvonalat szeretne. Sokak szerint ez Hollande utolsó esélye arra, hogy elnöki idejét sikeresen zárja, a legutóbbi közvélemény-kutatások szerint ugyanis 17 százalékra csökkent támogatottsága. Az elmúlt 50 évben egy elnöknek sem volt ilyen alacsony a népszerűsége.

Most először női politikushoz kerül az oktatásügy, leváltva Benoit Hamont. A tárcát Najat Vallaud-Belkacem tölti majd be, aki nőjogi miniszter volt az előző kabinetben. Fleur Pellerin kultúraügyi miniszter Aurelie Filippettit váltja majd. Montebourg, Hamon és Filippetti sem folytatja tovább a kormányban, a többiek csak pozíciójukról mondtak le.

A korábbi kormány kulcsminiszterei: Laurent Fabius külügyminiszter, Jean-Yves Le Drian védelmi miniszter és Michel Sapin pénzügyminiszter maradnak pozícióikban.

Hollande korábbi élettársa, négy gyermekének anyja, Segolene Royal környezeti- és energiaügyi miniszterként tér majd vissza a kormányba.

Holland korábban kijelentette, az új kabinetnek összhangban kell lennie a miniszterelnök elképzeléseivel. Valls szeptemberben vagy októberben bizalmatlansági szavazást tartana a parlamentben, a miniszterelnök ezt egy tévéinterjúban jelentette be, miután az új minisztereket megnevezték.

„És meglátják, a többség ott lesz. Ez biztos. Ha a többség nem jelenik meg, akkor vége. Nem tudjuk befejezni a munkánkat" – mondta a France 2 tévécsatornának. Valls kiállt új pénzügyminisztere mellett is: „ És akkor mi van? Ebben az országban senki sem lehet vállalkozó? Senki sem lehet bankár?"

A BBC riportere szerint Macron elődjével ellentétben osztja az elnök üzletpárti, jobbközép politikáját. Franciaország magas munkanélküliséggel és alacsony gazdasági növekedéssel küzd, augusztusban a francia kormány el is ismerte, hogy lehetetlenség lesz elérni a korábbi előrejelzések szerinti egy százalékos növekedést.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.