„Leváltható a jelenlegi kormány, és sokkal jobb jöhet helyette”

Elkészült a Magyar Közösség Pártjának, valamint a Most-Híd külön jelöltlistája, amellyel a két politikai szervezet a március 5-re kiírt szlovákiai parlamenti választáson indul. Összefogás nem lesz.

Az MKP 150 jelöltjét Berényi József pártelnök vezeti, a második helyen Bárdos Gyula, a Szlovákiai Magyar Társadalmi és Kulturális Szervezet, a Csemadok elnöke, a harmadikon Farkas Iván, a párt gazdasági szakértője szerepel. Bauer Edit volt EP-képviselőt saját kérésére a 149.helyen tüntették fel.

A névsorral kapcsolatban a listavezető lapunknak hangsúlyozta: „"Nem kizárólag pártérdeket érvényesítettünk, hanem a felvidéki magyar összefogás listáját állítottuk össze. Olyan személyek is rajta vannak, akikkel korábban voltak nézeteltéréseink, nem is kicsik. Most viszont azt mondtuk, mindent félreteszünk, mivel a cél az MKP visszakerülése a pozsonyi törvényhozásba, valamint a felvidéki magyarság aggasztó asszimilációjának megállítása."

Elmondta azt is, hogy az MKP ifjúsági szervezetének, a Via Novának a vezetői, továbbá több civil szervezet képviselői függetlenként kaptak helyet a választási listán.

A Híd párt listavezetője ezúttal is Bugár Béla. Második helyre Lucia Zitnanská volt szlovák igazságügyminiszter, a harmadikra pedig Solymos László parlamenti frakcióvezető került. Rudolf Chmel egykori kulturális tárcavezető, Csehszlovákia utolsó budapesti nagykövete életkorára hivatkozva lemondott a jelöltségről.

Megkeresésünkre Bugár Béla a jóváhagyott listát a tapasztalatok és a fiatal nemzedék által képviselt új szemlélet egymást erősítő összekapcsolódásaként jellemezte. A pártelnök lát esélyt a szlovákiai egypártrendszer, az önmagát szocdemnek kikiáltó egyeduralmának a megdöntésére, ha az ellenzék összefog.

"Bármennyire is bizonygatják a kormánytagok és szócsöveik, egyáltalán nem sikertörténet Robert Fico kabinetjének elmúlt négy esztendeje. Ezt a lakosság többsége - különösen a kis- és középvállalkozók, valamint a leszakadt régiók polgárai - a saját megélhetési gondjain érzi leginkább. A gyökeres változás érdekében a Híd, valamint a két szlovák jobbközép párt, a Háló ( Sieť) és a kereszténydemokraták (KDH) még szorosabb együttműködésére van szükség. Csak igy győzhetjük meg a lakosság többségét, hogy leváltható a jelenlegi kormány, és sokkal jobb jöhet helyette" - szögezte le.

Arra a kérdésünkre, vajon nem lenne-e több esélyük a kormányváltásra, ha a Magyar Közösség Pártját is bevonnák a soron következő tárgyalásokba, Berényi József azt válaszolta, hogy nyitottak az együttműködésre. Bugár Béla viszont igy vélekedett:

„Köztudott, hogy a Híd és az MKP között évek óta feszült a viszony. Nem mi árulózunk, nem mi oszlattunk fel helyi szervezetet, ahogy az MKP vezetői tették a révkomáromiakkal, mert helyi szinten a két párt együtt munkálkodását szorgalmazták. Jellemzőnek tartom, hogy az a személy, aki leginkább munkálkodott az együttműködés érdekében, fel sem került a listára. Idő kell ahhoz, hogy a gyűlölködésbe is átcsapó, egészségtelen rivalizálás csituljon, mert az indulatok még mindig elfedik az összefogás szükségességét. Ezért jelentettük be, hogy csak a jövő évi választások után vizsgálhatjuk meg ismét, vajon van-e már tényleges kétoldalú politikai akarat és kellő légkör az együttműködés kimunkálásához" - tájékoztatott a Híd elnöke.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.