Angolok és skótok osztoznak a gyászban

A brit politikát és a közvéleményt is megdöbbentette a hír: az Iszlám Állam (IS) feltette a világhálóra az immár harmadik nyugati túsz brutális kivégzését megörökítő videót.

A két amerikai újságíró, James Foley és Steven Sotloff után a harmadik áldozat a brit David Haines, 44 éves kétgyermekes apa, aki pályafutásának jelentős részét emberi jogi tevékenységeknek szentelte. A Balkánon teljesített hivatásos katonai szolgálata után Líbiában és Dél-Szudánban segített biztonsági és emberi jogi szervezeteket. 2013 márciusi fogságba esésének idején – a párizsi székhelyű Agency for Technical Cooperation and Development megbízásából – az észak-szíriai Atmeh faluban dolgozott.

Az észak-angliai születésű Haines a skóciai Perthben nevelkedett. Családja – beleértve első feleségét és közös tinédzser lányukat – jelenleg is a csütörtöki függetlenségi népszavazásra készülő Skóciában lakik. Második felesége és négyéves kislánya Horvátországban, Zágráb mellett él.

A David Haines fogságát egészen Sotloff meggyilkolásáig titokban tartó gyászolók nevében a bátyja, Mike adott ki közleményt. Kiemelte, hogy David „humanitárius feladatok ellátása során volt a legaktívabb és leglelkesebb. Magam és a családom számára ennek a szomorú történetnek a legfontosabb eleme az öröm és várakozás, amellyel a szíriai missziójára készült.”

A videófelvétel, ahogyan eddig is, a 21. század technológiai vívmányait középkori brutalitással elegyíti. Harmadszor is a brit akcentussal beszélő Dzsihádi John közvetíti az iszlám katonai szervezet üzenetét: „Ez a brit férfi fizet, Cameron, azért az ígéretedért, hogy felfegyverzed a peshmerga harcosokat az Iszlám Állammal szemben. Amerikával kötött ördögi szövetséged, amely továbbra is támadásokat intéz az iraki muszlimok ellen, és legutóbb lebombázta a Haditha gátat, csak felgyorsítja megsemmisítésedet. Cameron, az engedelmeskedő öleb szerepe újabb véres és megnyerhetetlen háborúba sodor téged és népedet.”

Ahogy azonban az első két nyugati túsz lefejezése csak megszilárdította az Egyesült Államok elszántságát, hogy nem csupán Irakban, de Szíriában is fellépjen az Iszlám Állammal szemben, úgy David Haines halála a brit kormányt is drasztikusabb lépésekre serkentheti. Valószínűtlen, hogy a szigetország követné Franciaország és Olaszország példáját, és a milicisták követelésének eleget téve váltságdíjat fizetne a terroristáknak.

Annak ellenére, hogy felolvasott búcsúüzenetében Haines is David Cameront, illetve az „Amerikának nemet mondani képtelen, bátortalan brit kormányfőket” tette felelőssé haláláért. Az IS „hagyományainak” megfelelően a brit segélymunkás lefejezésével együtt járt a következő kiszemelt áldozat, egy újabb brit bemutatása, aki – feltételezések szerint – egy másik, Manchester környékéről származó segélymunkás.

A brit kormányfő még szombat késő este visszasietett vidéki rezidenciájáról, Chequersből a Downing Street 10-be. Első nyilatkozatában „ördögi cselekedetnek” minősítette a kivégzést, egyben “mély együttérzéséről biztosította a rendkívüli bátorságot és kitartást tanúsító családot”. Még mielőtt vasárnap összeült volna a Cobra válságkezelő bizottság, Cameron ünnepélyes ígéretet tett a gyilkosok előkerítésére és felelősségre vonására.

Alex Salmond, a Skót Nemzeti Párt vezetője „szavakkal le nem írhatónak” ítélte a terrorcselekedetet, különösen annak fényében, hogy Haines „a helyieken próbált segíteni a térségben”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.