Kudarc esetén levadásszák a tárgyaló gerillákat

A kormánnyal tárgyaló FARC-vezetőknek vissza kell térniük a dzsungelbe és a harctéren kell befejezniük az életüket, ha a kubai béketárgyalások kudarcba fulladnak – mondta Juan Manuel Santos kolumbiai elnök.

A FARC-nak nem sok választása van, csak az, hogy letegyék a fegyvert és véget vessenek a konfliktusnak, amely öt évtized alatt kétszázezer ember halálát okozta – jelentette ki Juan Manuel Santos csütörtökön a Reutersnak, és hozzátette: ha a béketárgyalások kudarcba fulladnak, akkor a kormánnyal párbeszédet folytató gerillavezetőkre ugyanaz a sors vár, mint társaikra. A sírba vagy a börtönbe kerülnek. Akik pedig most is harcolnak, azokat a fegyveres erők levadásszák, ha a nyomukra bukkannak.

A Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erőknek jelenleg is több tucat vezetője tárgyal Havannában a kolumbiai kormánnyal egy öt pontos megállapodásról, amellyel véget vethetnének a fegyveres viszálynak. 1964-ben kezdte meg harcát a társadalmi egyenlőtlenségek ellen a gerillaszervezet, amely többek között emberrablással és drogkereskedelemmel finanszírozták magukat.

Santos szerint nem fog megerősödni a szélsőbaloldal, ha a marxista gerillákat bevonják a politikai életbe. Az 1960-as évekből visszamaradt kommunista retorika ugyanis idejétmúlt, és távol áll a modern társadalomtól. Viszont ha változtatnak politikai elképzeléseiken, akkor bevonásukkal megerősödne a kolumbiai demokrácia.

Sok kolumbiai is úgy gondolja, hogy Santos túl sokat ígért a lázadóknak, és félő, hogy sokan rövid ideig tartó börtönbüntetéssel vagy büntetlenül megússzák. Santos ugyan kijelentette, hogy lehetetlen öt évtized minden atrocitását kivizsgálni, de hozzátette azt is, hogy bíróság elé állítják és megbüntetik azokat, akiket kell, amnesztia nem lesz.

Alvaro Uribe exelnök kritizálta Santost a béketárgyalások miatt, és azért, amiért szerinte a gerillák felülkerekedtek a konfliktusban. A 61 éves Santost 2010-ben aratott elsöprő győzelmet, azóta azonban támogatottsága 74 százalékról 50 százalék alá süllyedt. Az elnök, aki annak idején a munkanélküliség csökkentésével, a gazdasági növekedés ígéretével és kemény biztonságpolitikával nyerte meg a választókat – csak novemberben közli, hogy indul-e a 2014-es választásokon.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.