Letűnt kor bűzére figyelmezteti Orbánékat Cardin szenátor

Magyarország nemcsak rossz irányba tart, de veszélyes úton megy előre - állítja az amerikai Helsinki Bizottság társelnöke.

Megszégyenült második világháborús alakok rehabilitációja, valamint a vér és a nemzet dicsőítése egy más kor bűzét árasztják, amelyről a demokráciák közössége - különösen Európában - korábban azt remélte, hogy letűnt mindörökre - hangoztatta az amerikai szenátusban Benjamin Cardin demokrata párti szenátor.

Benjamin Cardin
Ben Cardin

Az USA Helsinki Bizottságának társelnöke felszólalásában a magyar demokrácia helyzetét ismertetve kitért az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatos aggályokra, a médiatörvényre, a "fékek és ellensúlyok" erodálására. Említést tesz a tervezett, székelyudvarhelyi Nyirő-újratemetésről, amelyen Vona Gábor Jobbik-vezér mellett részt vett Kövér László házelnök és Szőcs Géza (azóta lemondott) kulturális államtitkár. (Emiatt a szintén amerikai, Nobel-békedíjas Elie Wiesel visszaadta magyar állami kitüntetését.)

Maryland állam szenátora a többi közt megemlíti Schweitzer József nyugalmazott főrabbi utcai inzultálását, valamint a Horthy-szaboravatásokat is. - Gyakran mondják nekünk: a Fidesz a legalkalmasabb párt arra Magyarországon, hogy feltartóztassa a Jobbik szélsőségességét. Jelenleg úgy tűnik, ezt az állítást vajmi kevés bizonyíték támasztja alá. A fasiszta ideológiák és második világháborús vezetők rehabilitására irányuló kampány veszélyes, és le kell állnia. Végső soron a demokrácia és a kisebbségek jogai együtt maradnak fent, vagy buknak el - hangoztatta Benjamin Cardin a kongresszusi jegyzőkönyv szerint.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.