Lettország nem támogatja a bevándorlási kvótát

Lettország támogatja a menekültek önkéntes alapon történő befogadását, de kötelező kvóták bevezetése nélkül - közölte kedden Laimdota Straujuma, az Európai Unió soros elnökségét ellátó balti ország miniszterelnöke.
"Meglehetősen sok ország nem támogatja a kötelező kvótákat. Világos, hogy távlatilag abban kell gondolkodnunk, lesznek menekültek Lettországban is, és szolidaritást kell vállalnunk más országokkal. Az emberek nem ok nélkül menekülnek országaikból, hanem háború és komoly gazdasági válságok miatt, náluk a helyzet sokkal nehezebb, mint Lettországban. Gondolkodnunk kell azon, hogy milyen feltételek mellett, hol és hogyan tudunk befogadni menekülteket. Társadalmi vitákra van szükség. A kötelező kvótákat azonban nem támogatjuk" - szögezte le Straujuma.

A lett miniszterelnök hangsúlyozta, hogy még a menekültek befogadása előtt tisztázni kell, hol lehet őket elszállásolni. "Jelenleg nincs helyünk az elhelyezésükre" - tette hozzá.

Az Európai Bizottság a tagországok közötti átmeneti jellegű elosztási mechanizmus bevezetését tervezi, amely az EU-ban tartózkodó, egyértelműen nemzetközi védelemre szoruló személyekre vonatkozik majd. A testület május végéig nyújtja be javaslatát az unión belüli áttelepítési programra, amely valamennyi tagállamra elosztva összesen 20 ezer, lakóhelyét elhagyni kényszerülő, egyértelműen nemzetközi védelemre szoruló személy számára teszi majd lehetővé a letelepedést. A kvóták kérdését az EU júniusi csúcstalálkozóján fogják megvitatni.

A kvótarendszer szerint - nem hivatalos számítások alapján - Lettországnak mintegy 220 menekültet kellene befogadnia.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.