Letta: a válságkezelés kudarca az EU-elleneseket erősíti

Enrico Letta olasz miniszterelnök szerint nagy az esély arra, hogy a következő európai parlamenti választásokon a mandátumok több mint 30 százalékát Európa-ellenes és euroszkeptikus pártok szerezzék meg.

Ha az Európai Unió kudarcot vall a görög gazdasági válság kezelésében, ez csökkentené hitelességét és megerősítené az euroszkeptikus pártokat a jövőre esedékes európai parlamenti választásokon - figyelmeztetett Enrico Letta olasz miniszterelnök hétfői athéni látogatásán.

Az európai parlamenti választásokat 2014 májusában rendezik, amikor Görögország tölti be az Európai Unió Tanácsának hat hónapra szóló soros elnöki tisztségét. Athéntól Olaszország veszi át az elnökséget 2014 júniusában, így a két állam miniszterelnöke hétfőn megegyezett arról, hogy gazdasági válság sújtotta országaik a növekedést előtérbe helyező közös program kidolgozásába kezdenek.

- Megállapodtunk arról, hogy közös célokat tűzünk ki a két soros elnökség számára, így a két hat hónapos időszak egy év közös munkává alakulhat - mondta Antonisz Szamarasz görög miniszterelnök, aki októberben látogat Rómába.

Letta az Európa-politikával és külpolitikával foglalkozó ELIAMEP alapítvány közönsége előtt tartott beszédében kifejtette: nagy az esélye annak, hogy a következő európai parlamenti választások alkalmával a mandátumok több mint 30 százalékát Európa-ellenes és euroszkeptikus pártok képviselői szerezzék meg.

Görögországban a lakosság nagyon elégedetlen az Európai Unióval, amely az általános vélekedés szerint túl lassan reagált a válságra, és kifejezetten a megszorító intézkedésekre összpontosított, hogy csökkentse a krónikus görög költségvetési hiányt és az államadósságot.

A munkanélküliség Görögországban a rekordszintű 27 százalékot érte el, és az ország gazdasági teljesítménye az elmúlt hat évben folyamatosan visszaesett, beleértve az utóbbi négy évet is, amikor az EU-IMF nyújtotta hitelek javítottak a költségvetés mérlegén.

Letta véleménye szerint az EU részéről valóban voltak „rossz időzítések és rossz eszközök” a gazdasági válság megoldására, s ezek eredményeképpen a válság elmélyült.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.