Lett külügyminiszter: "Büszkén bejelentem, hogy meleg vagyok"

Edgars Rinkevics Twitter-oldalán "coming outolt." A lett külügyér megígérte, harcolni fog minden párkapcsolat legális elismeréséért. A miniszter bejelentése nagyon fontos a balti országban, ahol a melegeket állandó támadások érik.
A lett külügyminiszter 14 ezer követőjének jelentette be, hogy büszke melegségére, és sok szerencsét kívánt mindenkinek. Rinkevics hozzátette, hogy Lettországnak legális el kell ismernie minden párkapcsolatot, és ő is küzdeni fog azért, hogy ez megtörténjen. Tudom, hogy megahisztéria fog kialakulni, de büszke vagyok melegségemre - írta.

Daily Mail szerint, a politikus bejelentése nagyon fontos Lettországban, mely egyike azon kevés EU országoknak, ahol tiltják az azonos neműek házasságkötését. Az országban nyílt ellenségeskedés éri a homoszexuálisokat, és gyakran támadják meg őket az utcákon. Másrészről egy hamarosan elfogadásra kerülő törvény is korlátozná a szexuális nevelést az iskolákban, említést sem téve az azonos nemű párokról. Egy orosz stílusú javaslat pedig tiltaná a homoszexuális propagandát Lettországban.

A portál megemlíti, hogy a külügyminiszter bejelentése két hónappal azelőtt történt, hogy Lettország átvenné az EU soros elnökségét január 1-jén, így Rinkevics még nagyobb teret kap a tolerancia hirdetésére.

Lettországban 2005-ben alkotmányban tiltották meg az azonos neműek házasságkötését, és az országban nagyon kevés meleg vagy leszbikus meri vállalni identitását a nyilvánosság előtt. A balti országban sok előítélet él az emberekben a melegekkel szemben, melynek gyökerei a szovjet rendszerből és a konzervatív értékrendből származnak.

A külügyminiszter szóvivője megerősítette a bejelentés hitelességét. A 41 éves külügyér az egyik legkedveltebb politikus Lettországban, és nem nagyon beszélt eddig magánéletéről. Rinkevics a kormányzó Egység párt tagja, 2011 óta tölt be miniszteri posztot a kétmilliós balti országban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.