Letöltendőre ítéltek két volt román minisztert

A román legfelső bíróság hétfőn jogerősen három év börtönre ítélt két volt minisztert korrupció miatt. A „májashurka” néven elhíresült ügyben Decebal Traian Remest befolyással történő üzérkedéssel, Ion Avram Muresant pedig megvesztegetésben való bűnrészességgel vádolták.

A vádirat szerint 2007 szeptemberében az agrártárca élére az év áprilisban kinevezett Remes 15 ezer eurót, valamint 1500 lej értékű élelmiszert (többek közt pálinkát és májashurkát) fogadott el Gheorghe Ciorba üzletembertől. Cserében megígérte, hogy előnyben részesíti Ciorba cégét különböző közbeszerzési eljárásokon. A közvetítő a miniszter egykori kollégája és barátja, Ioan Avram Muresan volt. (Az utóbbi korábban maga is vezette az agrártárcát, az 1996-2000 közötti koalíciós kormányzás alatt, amikor Remes pénzügyminiszter volt.) Remes 2007. október 11-én lemondott a mezőgazdasági miniszteri tisztségről, miután a közszolgálati televízió bemutatott egy felvételt, amelyen Muresannal a megvesztegetés részleteit beszélte meg.

Gheorghe Ciorba üzletembert másfél év börtönre ítélték megvesztegetési kísérletért. Remes röviddel az ítélet kihirdetése után, hétfőn délelőtt feladta magát a rendőrségen. Muresan jelenleg is börtönben ül, miután 2012 májusában a legfelső bíróság hét év szabadságvesztésre ítélte sikkasztásért.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.