Letöltendő börtönre ítélték az egykori román EP-képviselőt

A román legfelső bíróság három év, három hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte Adrian Severin volt európai parlamenti képviselőt, aki vállalta, hogy százezer euró csúszópénz ellenében törvénymódosító javaslatokat nyújt be az EP szakbizottságaiban. Az első fokú ítéletet kedden késő este tett közzé honlapján a bíróság.

Az ügy kipattanását követően az EP szocialista frakciója kizárta soraiból Severint, bár a román képviselő visszautasította a vádat, mondván, hogy nem sértette meg a törvényeket. Saját pártja, a román Szociáldemokrata Párt (PSD) is kizárta, és követelte, hogy mondjon le mandátumáról, de a képviselő nem volt hajlandó erre.

Adrian Severin a közösségi oldalán tett bejegyzésében förtelmesnek minősítette az ítéletet, nemcsak a vélelmezett és fenntartott ártatlanságához, hanem a bírákkal szembeni elvárásokhoz viszonyítva is. Úgy vélte: elvárható lett volna a bíráktól, hogy „ne tegyék Románia vállára egy meg nem érdemelt szégyen terhét". Hozzátette: „Úgy tűnik, hogy az újságírói csínnyel kezdődött történet most bírósági csínnyel folytatódik". Nyomatékosította: senki se számítson a gyávaságára, fellebbez az ítélet ellen, és a végsőkig kitart ártatlansága mellett.

Adrian Severin egyike volt azon négy EP-képviselőnek, akit a The Sunday Times munkatársai 2011 márciusában állobbistaként megkörnyékeztek, és akiknek pénzt ajánlottak fel. A vesztegetési ügy további érintettjeit, Ernst Strasser osztrák EP-képviselőt hároméves börtönbüntetésre, Zoran Thaler szlovén képviselőt pedig két és fél éves börtönbüntetésre ítélték hazájában. Pablo Zalba Bidegain spanyol EP-képviselő ügyében eddig nem született ítélet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.