Létezik meleglobbi a Vatikánban

Ferenc pápa egy magánaudiencián a szentszéki korrupcióról is beszélt.

Vatikáni meleglobbiról és szentszéki korrupcióról beszélt Ferenc pápa. A katolikus egyházfő a latin-amerikai püspökök szervezetének, a CLAR-nak a képviselőit fogadta magánaudiencián kedden. Az eseményről kiszivárgott információk szerint Ferenc a latin-amerikai püspökök előtt arról beszélt, hogy a Vatikánt a „korrupció folyama” szeli át, és elismerte azt is, hogy létezik egy tekintélyes egyházi személyiségekből álló meleglobbi is. „Sokan említik ezt a meleglobbit, és igaz, ami igaz, valóban létezik is” – idézte a katolikus egyházfőt egy chilei katolikus portál, a Reflexión y Liberación.

A meleglobbiról az első híreket még tavaly, a szentszéki intrikákra fényt vető VatiLeaks-botrány kellős közepén szellőztette meg az olasz sajtó, amely később azt firtatta, játszott-e valamiféle szerepet a lobbi az előző pápa, XVI. Benedek lemondásában.

A La Repubblica arról is írt, hogy a VatiLeaks-botrány után XVI. Benedek felállított egy bíborosokból álló bizottságot, amely egyházi személyiségek homoszexuális afférjait vizsgálta ki. A bizottságot főleg az érdekelte, ki lehet esetleg zsarolás áldozata a futó kalandok miatt a bíborosok és a püspökök között.

Mivel magánaudienciáról volt szó, a Vatikán hivatalosan elzárkózott Ferenc a CNN szerint „enigmatikus” megjegyzéseinek a kommentálásától. Nem nyilatkoztak még a melegjogi szervezetek sem, megszólalt viszont a SNAP.

Az egyházi szexuális visszaélések áldozatait képviselő érdekvédelmi szervezet szerint nem a szexualitással, hanem magával a rendszerrel van gond. „Az egyház egy monarchia, monarchiákat pedig nem lehet felelősségre vonni. Sokan korruptak közülük, az egyháziak és a világiak egyaránt” – hangoztatja a SNAP közleménye.

A karót nyelt stílusáról ismert XVI. Benedekkel ellentétben Ferenc nem rajong túlságosan a formalitásokért, és inkább a kötetlen beszélgetések híve. Ennek a közvetlenségnek volt a jele az is, amikor a múlt héten inkább ejtett egy előre megírt, saját bevallása szerint is unalmas beszédet, és rögtönzött kérdezz-felelekre hívta azt a hétezer fiatalt, aki előtt Nerviben kellett volna felszólalnia. Amikor egy kislány megkérdezte tőle, akart-e pápa lenni, Ferenc felnevetett, és így válaszolt: Csak az akar, aki nem szereti saját magát.

Ferenc hívőket üdvözöl a vatikáni Szent  Anna-templom előtt. Szereti a közvetlenséget
Pope Francis I greets the crowds after conducting a mass in Saint Anna church inside the Vatican, in a picture released by Osservatore Romano at the March 17, 2013. Pope Francis took on the role of a simple parish priest on Sunday, saying Mass for the Vatican's resident community and urging listeners to not to be so quick to condemn others for their failings. REUTERS/Osservatore Romano (VATICAN - Tags: RELIGION TPX IMAGES OF THE DAY) THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.