Letette a hivatali esküt Chile új elnöke

A milliárdos üzletember, volt szenátor Sebastián Pinera Echenique a dél-amerikai ország 38. államfője. A beiktatási ceremóniát Valparaíso városban a chilei kongresszus székhelyén tartották, félórával azt követően, hogy erős utórengések rázták meg az ország középső részét.

Michelle Bachelet leköszönő államfő és kormányának tagjai mellett hét dél-amerikai állam elnöke is részt vett az ünnepségen, köztük Evo Morales bolíviai és Christina Fernández argentin, valamint Alan García perui és Álvaro Uribe kolumbiai államfő. Az eskütétel után - elővigyázatosságból, tekintettel a percekkel korábban kiadott szökőárriadóra - kiürítették a parlament épületét.

A mérsékelt konzervatív politikus - húsz év balközép kormányzás után - kis többséggel ugyan, de megnyerte az elnökválasztás január 10-én tartott második fordulóját. Legfontosabb feladata, hogy azonnal hozzálásson a február végi földrengés katasztrofális következményeinek felszámolásához, az ország újjáépítéséhez.

Legutóbb 2005-ben tartottak elnök- és parlamenti választást. Akkor került az ország élére első alkalommal női államfő, Michelle Bachelet szocialista politikus személyében. Bachelet népszerűsége máig töretlen, most is 84 százalékos rekordszintű elégedettség övezi tevékenységét, de az alkotmány nem teszi lehetővé, hogy két egymást követő elnöki cikluson keresztül ugyanaz a személy töltse be az elnöki tisztséget.

Pinera hivatalba lépését is nagy remények övezik. Honfitársai bíznak abban, hogy a Harvardon diplomázott közgazdász üzleti szakértelmével hozzá tud járulni Latin-Amerika egyik legstabilabb gazdaságának a talpra állításához.

Bár az ország fő ásványi kincsét, a rézércet kitermelő bányák többségét nem érte baj, a földrengés súlyos károkat okozott a halászatnak, a szőlő- és bortermelésnek, valamint a papíriparnak. Egyes elemzők szerint idén akár 0,5-2 százalékponttal is alacsonyabb lehet az ország hazai összterméke az előre jelzetthez képest, mások viszont nem ennyire borúlátóak, és továbbra is 5 százalék körüli növekedésre számítanak.

A 60 éves Pinera 2,2 milliárd dollárra becsült vagyonát részben annak köszönheti, hogy ő honosította meg Chilében a hitelkártyákat, ezenkívül résztulajdonos a LAN nemzeti légitársaságban. Választási kampányában egymillió új munkahely létrehozását és átlagosan évi 6 százalékos gazdasági növekedést ígért. A kora ellenére extrém sportokat űző Pinera a választási kampány alatt sikeresen elhatárolódott a Pinochet-diktatúra örökségétől.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.