Letette a hivatali esküt az újraválasztott osztrák államfő

Letette a hivatali esküt Ausztria újraválasztott államfője csütörtökön a parlamentben. Az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) támogatását élvező Heinz Fischer a szavazatok 79 százalékát kapta az áprilisi elnökválasztáson.

A választási részvétel rendkívül alacsony volt, ez ráirányította a figyelmet Ausztriában az elnöki intézmény kérdéseire.

Fischer második hivatali esküje.
Austrian President Heinz Fischer (R) bows in front of the Bundesversammlung, the joint assembly of upper and lower house of parliament, after he was sworn-in as president, in Vienna July 8, 2010. Fischer was re-elected for a second term as president on April 25, 2010. REUTERS/Heinz-Peter Bader (AUSTRIA - Tags: POLITICS IMAGES OF THE DAY)

Az előzetes felmérések ismeretében nem okozott meglepetést, hogy újabb hat évre Fischer nyerte el a választópolgárok bizalmát, a három jelölt közül ő számított az egyetlen esélyesnek.

A politikus nem sokkal maradt le a közvetlen elnökválasztás bevezetése, 1951 óta elért legjobb eredménytől, amit ugyancsak fajsúlyos ellenjelölt nélkül ért el Rudolf Kirchschla:ger SPÖ-s politikus. A választási részvétel viszont minden korábbitól messze elmaradt az idén, a hivatalos végeredmény szerint a 6,3 millió választópolgár 53 százaléka járult az urnákhoz. Az előző alkalommal, 2004-ben a választásra jogosultak 71,6 százaléka vett részt a szavazáson.

A nyilvános állásfoglalásait tekintve visszafogottnak tartott Fischer a NEWS magazin csütörtöki számában megjelent interjúban úgy nyilatkozott, továbbra sem fogja "az asztalt verni". Hozzátette azonban azt is: meg fogja próbálni összeegyeztetni politikai felfogásával és meggyőződésével azokat a véleményeket, amelyek "egyértelműbb és erőteljesebb" állásfoglalásokat tartanának szükségesnek az elnök részéről a mindenkori kormánnyal szemben.

Egyúttal jelezte azt is, hogy a költségvetési törvény előterjesztésének tervezett elhalasztásával kapcsolatban "elvárja az alkotmány betartását". A kormánypártok - az SPÖ és a jobboldali Osztrák Néppárt (ÖVP) - október helyett decemberben akarják előterjeszteni a jövő évi költségvetésről szóló törvényjavaslatot. Az osztrák alkotmány előírja, hogy a kormánynak legkésőbb tíz héttel az év vége előtt be kell nyújtania a költségvetési javaslatot a parlamentben.

A választást követően nyilatkozó elemzők a rendkívül alacsony választási részvétel okát egyrészt a választók megszólítására alkalmatlan kampánytémákban, másrészt abban látták, hogy Fischeren kívül nem volt megfelelően vonzó jelölt a választók számára. Többen azt is hangsúlyozták, hogy az osztrák szövetségi elnök szerepe inkább csak jelképes, ezért nem tudta a választás mozgósítani a szavazókat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.