Letehetik az esküt a magyar miniszterek Romániában

Aláírta Traian Basescu román elnök a Ponta-kabinet új névsorát, amely a Romániai Magyar Demokrata Szövetség két miniszterének a nevét is tartalmazza. Az elnök szerda délután rendkívül sajtótájékoztatón jelentette be: hajlandó aláírni a miniszterek kinevezését, miután Victor Ponta miniszterelnök vállalta, hogy a parlament előtt felelősséget vállal a koalíciós megállapodásnak megfelelően módosított kormányprogramért. Az eljárás keretében az ellenzéknek három napon belül joga van bizalmatlansági indítványt benyújtani a kormány ellen. Az államfő szerint ez nem jelenthet problémát a kabinetnek, amelynek a keddi bizalmi szavazáson 346 szavazatot kapott a többséget jelentő 288-hoz képest.

Ezzel nem hárult el teljesen a kabinetre leselkedő veszély. Az RMDSZ kormányra lépését rögzítő parlamenti határozatot ugyanis az ellenzéki Demokrata-liberális Párt (PDL) megóvta az alkotmánybíróságon (Ab) Traian Basescu ösztönzésére.

Az Ab legkorábban pénteken dönthet a PDL óvásáról. A dokumentumban az RMDSZ korábbi kormányzó partnere azt bizonygatja, hogy az RMDSZ kormányra lépésének feltételeit rögzítő koalíciós megállapodás valójában módosítja a 2012 decemberében elfogadott kormányprogramot, ezért a kabinet átalakításáról elfogadott parlamenti határozat alkotmányellenes. Kitérnek arra is, hogy a koalíciós megállapodás számos diszkriminatív elemet tartalmaz. Ilyen a PDL szerint az a pont, amely szerint biztosítani kell a magyarság arányos képviseletét a különböző helyi intézményekben, valamint a központi kormányzat megyei hivatalaiban. A párt szerint ez sérti a jogegyenlőség elvét. „A diszkrimináció annál nyilvánvalóbb, hogy ugyanilyen szabály nem vonatkozik más kisebbségekre, például a nőkre és a gyerekekre" – áll az óvásban. A dokumentum kifogásolja továbbá, hogy a koalíció a történelmi sajátosságokat is figyelembe venné a tervezett területi-közigazgatási reform során. „Arra a történelemre hivatkoznak, amely alapként szolgált a magyar kisebbség számára kedvező közigazgatási átszervezéshez, miután a román nép évszázadokon át hátrányos megkülönböztetésben részesült, és megtűrtként tartották számon" – áll a dokumentumban.

Az utóbbi napokban a román sajtó egy része heves magyarellenes kampányt folytatott. A hangot Traian Basescu államfő adta meg. Az elnök a hétvégén több interjút is adott, és ezekben az RMDSZ „sokszor túlzó" követeléseit kifogásolta. Példaként említette, hogy a szövetség kéri az anyanyelv használatának lehetőségét a központi intézményekben és az egészségügyben, „megfeledkezve arról, hogy minden román állampolgárnak, etnikumától függetlenül ismernie kell a nemzeti nyelvet". Basescu úgy vélte, az RMDSZ „elfogadhatatlan követelései" túlmennek minden „civilizált határon", annyira, hogy egyikért-másikért „Franciaországban néhány perc alatt letartóztatnák őket".

A sajtóban a legtöbb negatív bírálat a marosvásárhelyi orvosi egyetem (MOGYE) magyar karának létrehozását és a szabad jelképhasználatot érte. Az ellenzéki Realitatea hírtelevízió keddi adásában többek közt „hitvány zsarolók gyülekezetének" minősítették a magyar érdekvédelmi szövetséget.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.