Letartóztatták Gbagbo volt elefántcsontparti elnököt

A francia különleges erők elfogták Laurent Gbagbo egykori elefántcsontparti elnököt. A hírt Gbagbo szóvivője közölte, ezt azonban a francia külügyminisztérium egyelőre nem erősítette meg.

Napok óta ostromlott abidjani bunkerében foglyul ejtették és letartóztatták Laurent Gbagbo volt elefántcsontparti államfőt. Gbagbo egészséges és Alassane Ouattara megválasztott elnök főhadiszállásán őrzik - közölte Ouattara szóvivője. Gbagbót - aki novemberi választások  óta vonakodott átadni a hatalmat győztes ellenlábasának - utóda bíróság elé akarja állítani.

A letartóztatásról szóló első hírek még arról tudósítottak, hogy Gbagbót francia katonák vették őrizetbe. Eszerint Ouattara csapatai és az országban tartózkodó francia erők egész éjszaka lőtték Gbagbo bunkerét, a harcokba francia helikopterek  és páncélosok is bekapcsolódtak. A rommá lőtt épületbe a franciák hatoltak be először, állítólag a fehér trikós volt elnököt is ők fogták el. A megdöntött elnök szóvivője, Aoua Don Mello is  ezt a verziót támogatta tegnapi nyilatkozatában. Eszerint a francia csapatok „mandátumukon túlterjeszkedve” megostromolták a rezidenciát, erről értesülve Gbagbo feszólította híveit a harc beszüntetésre, mivel „Elefántcsontpart nem áll háborúban Franciaországgal”.

A foglyul ejtés e verzióját  Párizs határozattan cáfolta. A francia vezérkari főnök hangsúlyozta, hogy  a speciális erők „egyetlen pillanatra sem hatoltak be az ostrom során az elnöki rezidenciába” és a bunker elfoglalaása, valamint Gbagdo letartóztatása az Ouattara oldalán harcoló  elefántcsontparti csapatok művelete volt. A bukott elnökkel együtt őrizetbe vették feleségét is.

Guillaume Soro, az új kormány miniszterelnöke úgy nyilatkozott, hogy Gbagbo őrizetbe vételével az „elefántcsontparti rémálom végetért” és Ouattara most a nemzeti megbékélés mielőbbi megteremtésére fejti ki erőfeszítéseit. A kormányfő egyben megköszönte a nemzetközi közösség és Franciaország segítségét.


Laurent Gbagbo a letartóztatás pillanatában
Ivory Coast's Laurent Gbagbo (C) is seen as he changes his clothing in a room of his residence in Abidjan, after being arrested, in this still image taken from video April 11, 2011. Gbagbo was arrested on Monday after French armoured vehicles closed in on the compound where the self-proclaimed president had been holed up in a bunker. Gbagbo refused to step down when Alassane Ouattara won last November's presidential election, according to results certified by the United Nations, reigniting a civil war that has claimed more than a thousand lives and uprooted a million people. REUTERS/TCI via Reuters TV (IVORY COAST - Tags: POLITICS IMAGES OF THE DAY) ) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. COTE D'IVOIRE OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN COTE D'IVOIRE
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.