Letartóztatták a volt ruandai elnök özvegyét

A ruandai népirtásban való részvétel vádjával letartóztatták kedd délelőtt Párizsban az 1994-ben meggyilkolt Juvénal Habyarimana volt ruandai elnök özvegyét, majd délután szabadon engedték és bírói felügyelet alá helyezték - jelentette be a párizsi főügyészség.

Ügyvédje szerint az őrizetbe vétel a francia-ruandai megbékélés jegyében Nicolas Sarkozy államfőnek a múlt héten Kigaliban tett látogatásának a következménye. A ruandai hatóságok ugyanis már a múlt év novemberében elküldték Agathe Habyarimanára vonatkozó kiadatási kérelmüket, amely eddig válasz nélkül maradt. Az özvegy ellen 2008-ban emberiesség elleni bűncselekmény és népirtás vádjával Párizsban is - ahol a volt elnökné jelenleg él - feljelentést tettek a népirtás áldozatainak hozzátartozói.

A bírói felügyelet értelmében Habyarimana asszonynak tíz munkanapon belül jelentkeznie kell a párizsi fellebbviteli bíróságon, ahol eldöntik, hogy eleget tesznek-e a ruandai kiadatási kérelemnek. Ügyvédje, Philippe Meilhac elmondta, hogy 68 éves ügyfele számított arra, hogy egy nap válaszolnia kell majd az ellene felhozott súlyos vádakra. – Francia vagy nemzetközi bíróságon akar megjelenni, mert úgy gondolja, hogy a ruandai igazságszolgáltatás nem eléggé független vagy elfogulatlan – hangsúlyozta az ügyvéd.

A népirtás óta múlt héten tett első francia elnöki látogatás Ruandában a két ország közti megbékélést és a diplomáciai kapcsolatok felvételét jelentette. Kigali 2006-ban szakította meg diplomáciai kapcsolatait Párizzsal, miután egy francia bíró letartóztatási parancsot adott ki Paul Kagame ruandai elnök ellen annak gyanújával, hogy szerepe volt Juvénal Habyarimana egykori államfő 1994. április 6-i meggyilkolásában. A merénylet jelentette a 800 ezer, elsősorban a tuszi kisebbséghez tartozók, valamint ellenzéki hutuk halálával járó száznapos népirtás kezdetét az afrikai országban.

Egy januárban közzétett ruandai kormányzati jelentés szerint azonban hutu szélsőségesek lőtték le 1994-ben a volt ruandai elnök repülőgépét. A vizsgálat megállapította: Habyarimana saját belső köre tervelte ki a merényletet, amellyel azt akarták megakadályozni, hogy létrejöjjön az elnök és az akkor még lázadók élén álló Kagame közötti megállapodás a hatalom megosztásáról.

A népirtás megkezdésekor az elnök özvegyét a francia hadsereg menekítette ki az afrikai országból, aki azóta illegális bevándorlóként él Franciaországban. Menekültstátusra vonatkozó kérelmét az illetékes hatóságok azzal az indokkal utasították el, hogy gyaníthatóan részt vett a tuszik kiirtásának megtervezésében. Az Agathe Habyarimana ügyével megbízott francia vizsgálóbírók azonban eddig még nem hallgatták meg az érintettet. Franciaország már több kiadatást is engedélyezett a tanzániai Arushában működő Ruandai Nemzetközi Büntető Törvényszéknek, de Kigali kérelmeit eddig mindig visszautasította. Arra hivatkozott, hogy a ruandai igazságszolgáltatás nem tudja szavatolni a pártatlan eljárást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.