Letartóztatták a Testvériség vezetőjét

Letartóztatták a Muzulmán Testvériség szökésben lévő vezetőjét, Mohamed Badiét. A Sínai-félszigeten megölt 25 rendőr halála miatt három napos gyászt rendeltek el.

A hetven éves Badiét Kairó északkeleti részén, Naszrvárosban tartóztatták le, miután a hatóságok bejelentést kaptak búvóhelyéről. A belügyminisztérium a Facebookon közölt képet az akcióról, írja a Reuters.

Murszi ellen tüntető egyiptomi búvár Sharm el-Sheikh partjainál - a politika a vendégeket is távol tartja
An Egyptian diver holds a sign and an Egyptian flag during a protest against Egyptian President Mohamed Mursi underwater in Colored Canyon in Sharm el-Sheikh, about 465 km (289 miles) southeast from the capital Cairo, June 28, 2013. Egypt's leading religious authority warned of "civil war" on Friday and called for calm after a member of the ruling Muslim Brotherhood was killed ahead of mass rallies aimed at forcing the president to quit. REUTERS/Stringer (EGYPT - Tags: POLITICS CIVIL UNREST)

Badie ellen júliusban emeltek vádat, mely szerint erőszakos cselekményekre bujtotta fel a tüntetőket, így több ember halálért ő felelős. Két helyettesével augusztus 25-én kell bíróság elé állnia. Badie fiát egyébként múlt szerdán lelőtték.

Mohamed Murszit július 3-án távolította el a hatalomból a hadsereg, azóta az őt támogató iszlamista Muzulmán Testvériség hívei és ellenfelei folyamatosan tüntetnek. Múlt szerda óta - amikor is a biztonsági erők felszámoltak két ülődemonstrációt - kilencszázan, köztük száz katona halt meg. Murszi ellen is vádat emeltek már, többek között azért, mert állítólag összeesküvést szőtt a Hamásszal, hogy kiszabaduljon a börtönből a Hoszni Mubarak elnököt megdöntő népfelkelés idején. Tegnap jelentették be, hogy a 85 éves Mubarakot kiengedik, mivel ejtették ellene a korrupció vádját, illetve lejárt az a kétéves határidő, ameddig Egyiptomban ítélet nélkül őrizetben lehet tartani valakit.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár hétfőn felszólította az egyiptomi vezetést, hogy engedjék szabadon Murszit. Korábban felvetődött, hogy betiltják a Muzulmán Testvériséget, amit az USA ellenez, a főtitkár pedig kijelentette, hogy bővíteni kellene a szervezet politikai mozgásterét, mert az jelenleg igen korlátozott. Az USA aggodalmát fejezte ki egy vasárnapi esettel kapcsolatban is, amikor 36 tüntető meghalt. A hatóságok szerint a könnygáztól fulladtak meg, amikor az egyik börtönből a másikba szállították őket, egy csoport pedig megpróbálta a letartóztatott demonstrálókat kiszabadítani.

Hétfőn a Sínai-félszigeten megöltek 25 egyiptomi katonát az iszlamista fegyveresek, a kormány három napos gyászt rendelt el. Egyelőre nem tudni, hogy pontosan ki követte el az utóbbi évek legtöbb rendőráldozatát követelő támadást a Sínai-félszigeten, ahol több, az al-Kaidával kapcsolatban álló fegyveres csoport is működik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.