Letartóztatták a Pussy Riot két tagját

Maria Aljohinát és Nagyezsda Tolokonnyikovát lopással sikerült megvádolni Szocsiban. Már elengedték őket.

Letartóztatták, majd később elengedték a tavalyelőtti Putyin-ellenes performanszáról ismert művészkollektíva és punkzenekar, a Pussy Riot két tagját. Maria Aljohina és Nagyezsda Tolokonnyikova csuklóján ezúttal lopás gyanúja miatt kattant a bilincs, a helyi hatóságoknak most legalábbis ezzel sikerült megvádolniuk a két huszonéves nőt.

Tolokonnyikova és Aljohina fellépni utazott el vasárnap Szocsiba, ahol az egyik új számukat adták volna elő, de az olimpiai helyszínektől 30 kilométerre fekvő kompkikötőben feltartóztatták és bekísérték őket. Rendőrváros – mondta Tolokonnyikova Szocsiról. Állítása szerint Aljohinát és őt többször is őrizetbe vették már. A legutóbbiról twittelniük és képet közzétenniük is sikerült.

A két huszonéves nő tavaly decemberben Vlagyimir Putyin elnöki amnesztiájával nyerte vissza a szabadságát. Amiatt a performansz – „ima” – miatt kellett börtönben ülniük, amelyet társuk, a börtönbüntetés ellen sikerrel fellebbező Jekatyerina Szamucevics társaságában adtak elő a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban. Szűz Máriát kérték, hogy szabadítsa meg Putyintól Oroszországot, amiért huliganizmussal és vallásgyalázással vádolták meg őket. Az elnöki amnesztiát az orosz vezetés egyébként nyilvánvalóan imázsjavító intézkedésnek szánta a játékok előtt. Tolokonnyikova és Aljohina börtönbüntetése ellen korábban szót emelt Madonna, Yoko Ono és a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Csí is.

Amióta Tolokonnyikova és Aljohina visszanyerte a szabadságát, a Pussy Rioton belső feszültségek lettek úrrá. A kollektíva hat tagja február elején nyílt levelet tett közzé, amely szerint a két huszonéves nő „eltávolodott az eredeti célkitűzésektől”, és már nem lehet őket a társaiknak tekinteni többé.

Szocsiban a hatóságok éberen figyelnek. Vasárnap letartóztatták Európa első nyíltan transznemű képviselőjét, az olasz Vladimir Luxoriát is, egy „Gay is OK” feliratú transzparens miatt. A homoszexualitás nyilvánosság előtti vállalását tiltó törvények miatt Oroszország hónapok óta nemzetközi bírálatok össztüzében áll. Ezeknek a szele az olimpiát is elérte. Világszerte több politikus, művész és más közéleti személyiség volt, aki a felkérés ellenére sem vett részt a téli játékok megnyitó ünnepségén.

Pussy Riot-tagok Szocsiban. Letartóztatás, belső feszültség
Masked members of protest band Pussy Riot leave a police station in Adler during the 2014 Sochi Winter Olympics, February 18, 2014. Two members of Pussy Riot, Maria Alyokhina and Nadezhda Tolokonnikova were detained on Tuesday in connection with a theft in the Winter Olympics host city of Sochi, less than two months after their release from prison under an amnesty. REUTERS/Shamil Zhumatov (RUSSIA - Tags: OLYMPICS SPORT CRIME LAW POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.