Letartóztatták a horvát kereskedelmi kamara elnökét

Ügyészségi vádak szerint Nadan Vidosevic harminckétmillió kunát sikkasztott el fiktív számlákkal igazolt fantomszolgáltatásokra hivatkozva. Egy zágrábi csokoládébolt elől vitték el.

Kedden letartóztatták Nadan Vidosevicet, a horvát kereskedelmi kamara (HGK) elnökét. Az ügyészség szerint Vidosevic harminckétmillió kunát (átszámítva 1,25 milliárd forintot) sikkasztott el fiktív számlákkal igazolt fantomszolgáltatásokra hivatkozva az alatt a 18 év alatt, amíg ő vezetette a HKG-t.

A horvát sajtó úgy tudja, hogy a HGK Csehországban bejegyzett fedőcégek számlájára utalt át összegeket soha nem teljesített reklámszolgáltatásokért. Ezeket a szolgáltatásokat fiktív számlákkal igazolták, az értük átutalt pénzeket pedig Csehországban felvették és bőröndökben vitték vissza Horvátországba. Két ilyen fedőcég tulajdonosát már hetekkel ezelőtt letartóztatták, később pedig előzetesbe került a HGK elnökhelyettese is, de Vidosevic akkor azt mondta, fogalma sem volt arról, hogy mi zajlik a háta mögött. Vádat egyelőre senki ellen nem emeltek az ügyben.

Vidosevic Horvátország egyik leggazdagabb embere, a közelmúltig a Kras csokoládégyártó vezérigazgatója volt. Kedden a cég egyik zágrábi boltja előtt kattant a csuklóján a bilincs.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.