Letartóztatták a független orosz választási megfigyelők vezetőjét

Lilia Sibanova a laptopját nem volt hajlandó átadni hatósági felszólításra. Szervezete, a Golosz állítólag folyamatos fenyegetések árnyékában működik.

Szombaton néhány órára őrizetbe helyezték a Golosz független választási megfigelő szervezet vezetőjét Moszkva repülőterén. Az intézkedésre azután került sor, hogy Lilia Sibanova nem volt hajlandó megválni laptopjától, amelyet „ellenőrzésre” kértek el tőle a reptéri hatóságok. Szabadulása után Sibanova kijelentette, kormányzati nyomásgyakorlásnak tartja, hogy letartóztatták.

„Kiszálltunk a repülőgépből, gond nélkül átjutottunk az útlevél-ellenőrzésen, majd elkezdték átkutatni a csomagokat. Valaki szólt, hogy elvinnék a laptopomat, hogy ellenerizzék, hogy átvizsgálják” mesélte kálváriájáról Sibanova, aki saját bevallása szerint félt, hogy a számítógépet a Golosz elleni további támadásokra használnák fel bizonyítékként. A szervezetet pénteken pénzbüntetésre ítélték a választási törvények állítólagos megszegéséért, sok parlamenti politikus pedig a létjogát is megkérdőjelezi, arra hivatkozva, hogy külföldi pénzekből tartják fenn, így pedig visszatetsző, hogy Oroszországban figyeli és értékeli a vasárnapra kiírt parlamenti választásokat. Sibanovának egyébként át kellett adnia a laptopját a szabaduláshoz.

A választásokat borítékolhatóan a kormányzó Egységes Oroszország (JeR) párt nyeri majd. Ennek elnöke, a jövőre minden bizonnyal államfőként visszatérő Vlagyimir Putyin miniszterelnök egy hete azzal vádolta meg a nyugati hatalmakat, hogy az általuk támogatott szervezeteken keresztül beavatkoznak az orosz választásokba. A hatósági nyomás a Goloszon azóta egyre csak nő: a szervezetnek pénteken ezer dollárnak megfelelő pénzbüntetést kellett fizetnie, mert állítólag közvéleménykutatásokat tett közzé - ezt a törvény a megméretést megeleőző ötödik napig teszi lehetővé -, alelnöke, Grigorij Melkonyatsz szerint pedig a Golosz munkatársai országszerte „fenyegetéseknek és lelki terrornak” vannak kitéve. A szervezet péntekig mintegy ötezer, a választásokkal kapcsolatos visszaélésről számolt be.

A megméretés fő tétje az, hogy a JeR megszerzi-e a kétharmadot vagy sem. A kormánypártiakon kívül a jelenlegi dumában a kommunisták, a nacionalizmust hirdető liberális demokraták és a szociáldemokrata Igazságos Oroszország képviselői foglalnak helyet. Pénteki televízió beszédében Dmitrij Medvegyev elnök azt hangoztatta, hogy minden politikai alakulat előtt biztosítva van a „szabad és egyenlő” megméretés lehetősége. A JeR említése nélkül az államfő arra kérte fel a választókat, hogy olyan politikusokra szavazzanak, akik „a gyakorlatban is képesek javítani az emberek életkörülményein, és választóik, illetve a nemzeti érdekek figyelembevételével cselekszenek”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.