Letartóztatták a bukott szilikonkirályt

Jean-Claude Mas-nak, az életveszélyes implantátumairól ismert francia Poly Implant Protese (PIP) cég alapítójának a kezén dél-franciaországi otthonában kattant a bilincs.

Mas ellen tavaly év végén az Interpol vörös szintű figyelmeztetést adott ki, miután Costa Ricán ittas vezetés miatt törvény elé akarják állítani. A 72 éves férfit korábban még élet- és egészségellenes bűncselekmények gyanújával akarták beidézni. Amikor kiadták a vörös figyelmeztetést, Mas ügyédjén keresztül tudatta, nem fog elmenekülni otthona, Six-Fours-les-Plages térségéből, és csak „az illem és a diszkréció” miatt nem szólal meg nyilvánosan a botrányban.

A veszélyesnek bizonyult francia szilikonimplantátum számláját mutatja egy, a botrányban érintett nő
A woman holds the certificate of her defective silicone gel breast implants, manufactured by the now-defunct French company Poly Implant Prothese (PIP), at a demonstration in front of the ministry of health in Caracas January 6, 2012. REUTERS/Marco Bello (VENEZUELA - Tags: HEALTH SOCIETY)

Becslések szerint a világ 65 országában mintegy négyszázezer nő él, akinek a mellébe a PIP szilikonimplantátumait operálták. A plasztikai műtétekhez használt betétekről nemrég derült ki, hogy nem orvosi, hanem például matrackészítéshez használt ipari szilikonról van szó. Ez utóbbi használatát  Franciaország 2010-ben tiltotta be, a PIP pedig megszűnt.

Párizs decemberben javasolta a mellimplantátumok eltávolítását annak a 30 ezer francia nőnek, akiknél a PIP termékeit használták a plasztikai sebészek. A gyanú szerint rákkeltő lehet az implantátum, és félő, hogy bármikor elszakadhat, bár a figyelmeztetés hangsúlyozta azt is, hogy erre nincs egyértelmű bizonyíték. Xavier Bertrand francia egészségügyi miniszter tavalyi bejelentése szerint a kormány egyébként állja az eltávolítás költségeit, új mell azonban nincs állami pénzen, hacsak nem mellrák vagy valamilyen más súlyos egészségügyi probléma miatt volt szükség a korábbi beavatkozásra. A 30 ezer franciaországi nő közül nyolc esetben mutattak ki rákot, ám korántsem biztos, hogy összefüggés van a betegség és az implantátum között. Emiatt Németországban és Nagy-Britanniában csak az orvosaikkal való konzultációt javasolják az érintetteknek.

A mai orvosi szilikonokat a plasztikai szakma teljesen veszélytelennek nevezi, ennek ellenére időről időre kipattannak szilikon-botrányok. A leggyakoribb ok, hogy az anyagminőség egyenetlensége miatt a beültetett párnák kiszakadnak vagy szivárognak, és a belső folyadék vagy gél érintkezésbe kerül a testszövetekkel. Amennyiben fiziológiás sóoldattal töltött párnáról van szó, akkor ez nem jelent súlyos problémát, a géllel töltött párnák beltartalma viszont veszélyes, ezeket szakadás után haladéktalanul el kell távolítani.

Ritkábban az is előfordul, hogy nem orvosi tisztaságú (ipari) szilikont használnak fel az implantátumok készítéséhez, ez azonban a mostani esetet leszámítva inkább a harmadik világra, illetve a zugplasztikákra volt jellemző, és inkább egyedi esetekben bukkant fel. Dél-Amerikában összesen több százezer hölgyet érinthetnek a kétes minőségű szilikon okozta problémák.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.