Tőzsdekrachról posztolt, letartóztatták

A kínai hatóságok letartóztattak egy férfit, akit azzal vádolnak, hogy azt terjesztette, az emberek a tőzsde összeomlása miatt vetik le magukat az épületek tetejéről Pekingben – számolt be a kínai központi televízió vasárnap.

A huszonkilenc éves, Tien keresztnevű férfit rendbontásért tartóztatták le. Állítólag azt írta július 3-án egy közösségi oldalon, hogy vannak emberek, akik a tőzsdekrach miatt ugranak le a pekingi Financial Street épületeinek tetejéről. A kérdéses poszt vasárnapra eltűnt az oldalról, feltehetőleg a kínai közösségi médiát szigorú ellenőrzés alatt tartó cenzorok törölték a bejegyzést – írja a Reuters.

A belvárosban fekvő, Kína Wall Streetjének is nevezett, negyven háztömbből álló utcában számos bank és pénzintézet működik, a tőzsde azonban nem itt, hanem Sencsenben és Sanghajban van. A vezető kínai tőzsde, a sanghaji irányadó indexe, a Shanghai Composite az elmúlt három hétben közel harminc százalékot esett. Szombaton Kína befagyasztotta az új részvények kibocsátását, és piacstabilizáló alapot állított fel.

2013-ban a hatóságok új intézkedéseket vezettek be, hogy megfékezzék a kormány által felelőtlen pletykáknak titulált hírek terjedését. Ha a közösségi médiában megjelent megalapozatlan bejegyzést több mint ötszáz alkalommal megosztják, vagy legalább ötezren látták, három évig terjedő börtönnel büntethetik a posztolót.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.