Letartóztattak egy ukrán parlamenti képviselőt a Nyemcov-meneten

Alekszij Honcsarenkót kihallgatták "a tavaly májusi tragikus odesszai események alatt egy orosz állampolgár ellen elkövetett bűncselekmény" ügyében. Kijev tiltakozott az őrizetbe vétel miatt.
Egyelőre csak "engedetlenséggel" gyanúsítják, de gyilkossággal is megvádolhatják azt az ukrán parlamenti képviselőt, akit a Borisz Nyemcov emlékére rendezett moszkvai gyászmeneten tartóztattak le vasárnap - közölte a Szövetségi Nyomozó Bizottság.

A közlemény szerint Alekszij Honcsarenko "elutasította, hogy engedelmeskedjék" az intézkedő rendőröknek, és kihallgatták "a tavaly májusi tragikus odesszai események alatt egy orosz állampolgár ellen elkövetett bűncselekmény" ügyében is. A fekete-tengeri kikötőváros központjában több tucatnyian vesztették életüket, amikor kigyulladt a szakszervezetek székháza, ahová oroszbarát szakadárok menekültek be, miután összecsaptak Kijev-párti aktivistákkal. Az orosz sajtóban fénykép jelent meg a képviselőről az égő épületnél.

A 34 éves Honcsarenko a kijevi parlamentben Petro Porosenko államfő koalíciójának a tagja. Azért utazott Oroszországba, hogy részt vegyen a Borisz Nyemcov meggyilkolt ellenzéki politikusról megemlékező gyászmeneten. Egy Facebook-üzenetben azt állította, hogy semmi rosszat nem csinált, nem kiabált jelszavakat, nem emelt magasba táblát, csak azért tartóztatták le, mert egy olyan pólót viselt, amelyen A hősök nem halnak meg ukrán nyelvű felirat volt. Ez a tavalyi, nyugatpárti kijevi tüntetések egyik jelszava volt.

Egy újabb üzenet - egy fénykép - után megszakadt vele a kapcsolat, valószínűleg elvették a telefonját - közölte a képviselő sajtószolgálata.

Az ukrán parlament elnöke tiltakozott Honcsarenko fogva tartása ellen, mert a nemzetközi jog értelmében a képviselőknek mentelmi joga van, és kérte, hogy azonnal intézkedjenek az ügyében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.