Letartóztatták a népszerű IS-rajongói oldal kitalálóját

Őrizetbe vettek egy indiai férfit, aki egy hamar közkedveltté vált fiókot hozott létre a Twitter közösségi oldalon. A már letörölt "Shamiwitness" profil az Iszlám Államot népszerűsítette, és 18 ezer követővel rendelkezett.
A 24 éves, Bangalore városában dolgozó férfit Dél-Indiában tartóztatták le a hatóságok. Mehdi Masroor Biswast az után vették őrizetbe, hogy a Channel 4 News azt állította, tudni vélik, hogy ő irányítja az IS-t népszerűsítő oldalt.

A mostanra már törölt oldalon az IS-ről közöltek híreket, és a szélsőséges iszlamisták szíriai és iraki hódításait ünnepelték.

Az indiai rendőrség közölte, Biswast cyber-terrorizmussal, és államellenes bűncselekmény elkövetésével vádolják. Hozzátették azonban, nem hiszik, hogy a férfinak valós kapcsolatai lennének az Iszlám Állammal.

BBC beszámol róla, hogy a ShamiWitness csoport, melynek 18 ezer követője volt, az egyik fő angol nyelvű információforrásként szolgált az IS-ről. Tudvalévő, hogy a militáns csoport arra használja a közösségi médiát, hogy külföldi harcosokat toborozzon, és ezeken a fórumokon ossza meg a nyugati újságírók és önkéntesek lefejezéséről szóló felvételeket.

Az őrizetbe vett férfi azt mondta követőinek, hogy ő is szívesen csatlakozna az IS-hez, hogy ha a családja nem függne tőle. - A családomnak szüksége van rám itt - mondta Biswas.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.