Letartóztatták a korábbi szerb-montenegrói elnököt

Őrizetbe vették Svetozar Marovicot, az egykori Szerbia és Montenegró volt elnökét csütörtökön Podgoricában - jelentette a montenegrói sajtó, az ügy részletei azonban egyelőre nem ismertek.

A politikust, aki jelenleg a kormányzó Szocialisták Demokratikus Pártja (DPS) politikai tanácsának az elnöke, a montenegrói különleges ügyészség megbízásából fogták el.

A DPS-t Milo Djukanovic miniszterelnök vezeti, Svetozar Marovic pedig a közelmúltig a párt és a kormányfő egyik legmegbízhatóbb emberének számított. A nyáron viszont több, hozzá közel álló személyt, illetve családtagját is korrupció és hivatali visszaélés gyanújával tartóztatták le.

A montenegrói különleges ügyészség csütörtökön közölte, hogy őrizetbe vettek egy személyt, aki annak a budvai "bűnszervezetnek a feje" volt, amelyhez a nyáron elfogott két korábbi polgármester is tartozott.

Augusztusban korrupció és hivatali visszaélés gyanújával vették őrizetbe a montenegrói Budva több vezetőjét, közöttük Lazar Radjenovic polgármestert, valamint a tengerparti város korábbi vezetőjét, Rajko Kuljacát és helyettesét, Dragan Marovicot. Az elfogottakat azzal gyanúsították, hogy a budvai Plaza bevásárlóközpont, valamint a Jaz nevű strand mellett épített tér kialakításakor hivatali visszaélést követtek el, és ezzel több millió eurós kárt okoztak a városnak.

A nyomozás során kihallgatták a most őrizetbe vett Svetozar Marovic két gyermekét, valamint a testvérét is.

A politikus elfogása valószínűleg része annak a korrupció és szervezett bűnözés elleni harcnak, amelyet az európai integráció és a NATO-tagság érdekében a 650 ezer fős Montenegrónak meg kell vívnia.

Svetozar Marovic volt a rövid életű Szerbia és Montenegró egyetlen elnöke, az államközösség fennállásának három évén át, 2003 és 2006 között töltötte be ezt a funkciót, amíg 2006-ban Montenegró és Szerbia függetlenné nem vált.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.