Letartóztatnák a darfúri vérengzés felelősét

Abdelrahim Mohamed Husszeinnek védelmi miniszter az egyik legnagyobb felelősséget viseli a darfúri népirtás miatt. Nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene.

A Nemzetközi Büntetőbíróság főügyésze letartóztatási parancsot adott ki Szudán védelmi minisztere ellen a Darfúrban elkövetett bűncselekmények miatt.

Luis Moreno-Ocampo főügyész háborús és emberiség elleni bűntettekkel vádolja Abdelrahim Mohamed Husszeint, melyeket 2003-ban és 2004-ben követett el.

A hágai székhelyű bíróság már megvádolta az ország elnökét, Omar al-Basírt is a darfuri népgyilkossággal, csakúgy, mint egykori belügyminiszterét és a Darfúrban öldöklő milícia vezetőjét is. Az érintettek viszont tagadják a vádakat és nem adják fel magukat, szudáni politikusok pedig egyenesen nevetségesnek találják ezeket a vádakat. Az elnököt például olyannyira nem zavarja az ellene kiadott nemzetközi elfogatóparancs, hogy életbe lépése óta több országban is látogatást tett, és eddig még sehol sem tartóztatták le.

A vád szerint Husszein azok között volt, akiknek „a legnagyobb felelőssége van a Darfúrban történtek miatt”. Akkoriban Husszein ugyanis belügyminiszterként és darfuri megbízottként is dolgozott. Moreno-Ocampo azt mondta, azért is kérte most az elfogatóparancsot, hogy újra ráirányítsa a politika figyelmét Szudán politikájára és cselekedeteire, és elősegítse a nemzetközi együttműködést a három, már korábban megvádolt szudáni tisztviselő elfogásában. A hágai bíróság egyelőre tanulmányozza a főügyész beadványát.

A 2003-ban kirobbant darfuri konfliktus óta 2,7 millió ember hagyta el otthonát, az ENSZ adatai szerint pedig 300 ezren haltak meg azóta – sokan a háborús helyzet miatt kitört betegségekben.

Menekültek, akik a darfuri konfliktus elől egy tábor felé tartanak a sivatagi homokviharban
Refugees who fled the conflict in Sudan's western Darfur shield themselves during a dust storm at Djabal camp near Gos Beida in eastern Chad June 19, 2008. Friday June 20 marks the U.N. World Refugee Day. Reflecting the violence in Darfur that has swept in both directions across the Chad-Sudan border, there are 250,000 Sudanese refugees scattered in a dozen camps in eastern Chad and 180,000 internally displaced Chadians, U.N. officials say. REUTERS/Finbarr O'Reilly (CHAD)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.