Letartóztatások a Tienanmen téri tragédia ügyében

A kínai hatóság őrizetbe vett több gyanúsítottat a hétfői Tienanmen téri, halálos kimenetelű autós incidens ügyében. Az állami televízió, a CCTV hivatalos Twitter oldalán közölte a hírt, hozzátéve, hogy a rendőrség immár terrortámadásnak minősítette a történteket. Az AFP úgy értesült, hogy eddig öt személyt vettek őrizetbe.

Az MTI szerda reggel még azt írta, hogy minden jel szerint Pekingben kiterjesztették a nyomozást, s immár összesen nyolc, egy han és hét ujgur nemzetiségű gyanúsítottat, valamint hszincsiangi rendszámú autókat, illetve egy motorkerékpárt keresnek.

A feltételezések szerint a kínai főváros szívében merényletre készülhetett annak a terepjárónak a vezetője és két utasa, akik a járdán több száz métert haladva belehajtottak a sétáló tömegbe, ezzel legkevesebb két ember halálát okozva. Az autó kigyulladt és három utasa ugyancsak életét vesztette. A sérültek száma a hivatalos közlés szerint 38 volt. A gépkocsi a Tiltott város bejáratához közel áttörte a védőkorlátokat, majd ütközés után lángra lobbant. A benne lévő három ember meghalt. Az északnyugat-kínai Hszincsiang ujgur autonóm terület kormányzatának szóvivője nem erősítette meg, hogy a terepjáró vezetője és utasai a muszlim ujgur nemzetiség tagjai voltak.

Egy Fülöp-szigeteki nő és egy kantoni férfi meghalt, miután elütötték őket, a sérültek között három Fülöp-szigeteki és egy japán turista is van. A városközpontban megerősítették a rendőri jelenlétet, a szállodákat állítólag arra utasították, hogy ujgur nemzetiségű férfiaknak ne adjanak szobát.

A kínai külügyi szóvivő kérdésre válaszolva hangoztatta, hogy az ujgurok őshazáját, Hszincsiangot jelentős gazdasági és társadalmi fejlődés jellemzi, de területe olykor erőszak és terrorizmus helyszíne. Utalt rá, Peking határozottan lecsap ilyen esetekben, hogy biztosítsa az emberek biztonságát.

Detonáció után a Tienanmen téren
Detonáció után a Tienanmen téren
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.