Letartóztatások a halálra vert afgán nő ügyében

Alig ocsúdtak fel a helyiek és a nemzetközi közösség a brutális gyilkosságot követen, a nagy nyomás alatt álló afgán hatóságok szombatra kilenc embert vettek őrizetbe.

Letartóztattak kilenc férfit Afganisztánban, akik a gyanú szerint részt vettek egy mentális problémákkal küzdő afgán nő meggyilkolásában. Farkhundát csütörtökön lincselték meg, miután elterjedt a hír, hogy felgyújtott egy Koránt. Az afgán vallásügyi minisztérium tájékoztatása szerint azonban nem találtak olyan bizonyítékot vagy szemtanút, amely alátámasztotta volna, hogy az áldozat elégette az iszlám szent könyvét - ami egyébként súlyos bűntettnek minősül.

Egy, a CNN-nek nyilatkozó szemtanú szerint csütörtökön asszonyok egy csoportja kiabálni kezdett a nővel, majd a hangzavar felkeltette a közelben tartózkodó férfiak figyelmét. A rendőrség ugyan megpróbált közbeavatkozni, de nem járt sikerrel. A 27 éves nőt a tetőre hurcolták, megverték, felgyújtották, majd a Kabul folyóba dobták.

Az eset nagy felháborodást váltott ki, az ENSZ közleményben ítélte el a történteket. Asraf Gani afgán elnök szintén felháborodásának adott hangot, és figyelmeztetett, hogy mindenki tartózkodjon az önbíráskodástól.

A New York Times helyszíni tudósítója szerint az afgán fővárosban azóta másról sem beszélnek, és a felvételt is sokan megnézték. „Ha ott vagyok, én is felgyújtottam volna" - nyilatkozta egy férfi, aki elsétált a folyópartra, hogy a saját szemével lássa a gyilkosság színhelyét.

Egy kalapkészítő az üzletéből nézte végig a történteket, és az „embertelen" tett óta alig tért magához.

„Amit tettek az brutális, és teljesen az Iszlám ellen van" - mondta a férfi, aki szerint az a legaggasztóbb, hogy az elkövetők közül sokan kamaszok, vagy a húszas éveik elején járó fiúk voltak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.