Letartóztatási parancs egykori nácik ellen

Egy spanyol vizsgálóbíró nemzetközi letartóztatási parancsot adott ki három egykori náci ellen emberiség elleni bűnökben és népirtásban való részvétel miatt.

Ismael Moreno bíró spanyol holokauszt-túlélők, illetve családjaik panasza nyomán tavaly júliusban indított nyomozást. Ennek  eredményeként rendelte el a 85 éves, román származású Johann  Leprich, a 85 éves, horvát származású Anton Tittjung és a 84  éves, szerb származású Josias Kump letartóztatását.

A vád szerint a II. világháború idején náci koncentrációs  táborokban őrként szolgáltak mindhárman. Leprich és Tittjung az Egyesült Államokban, Kump pedig Ausztriában él, ahová idén márciusban toloncolták ki Wisconsin államból.

A panaszosok, akik annak idején a mauthauseni, a sachsenhauseni  és a flossenbürgi koncentrációs tábort is megjárták, feljelentést  tettek John Demjanjuk ellen is. Az Egyesült Államokból májusban  Németországba kitoloncolt 89 éves, ukrán származású Demjanjukot  azzal vádolják, hogy közreműködött 27 900 zsidó fogoly  meggyilkolásában 1943 márciusa és szeptembere között a sobibóri náci  haláltábor őreként.

Tekintettel a Demjanjuk ellen folyamatban lévő németországi  eljárásra, a spanyol vizsgálóbíró úgy döntött, hogy egyelőre nem vádolja meg és nem ad ki letartóztatási parancsot ellene.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.