Letartóztatási parancs a volt first lady ellen

Az elefántcsontparti Simone Gbagbót emberiség ellen elkövetett bűntettekkel vádolják – akárcsak a férjét, aki tavaly óta ül Hágában.

Letartóztatási parancsot adott ki csütörtökön Simone Gbagbo ellen a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság. A volt elefántcsontparti elnök, Laurent Gbagbo feleségét emberiség elleni bűntettek elkövetésével vádolják. Az exállamfő 2010 decemberében elveszítette az elnökválasztást, de nem volt hajlandó átadni a hatalmat győztes riválisának, Alassane Ouattarának. Ezután Elefántcsontparton négy hónapos polgárháború tört ki; a villongásokban háromezer ember halt meg, Gbagbót végül 2011 áprilisában egy bunkerből húzták elő a franciák. Novemberig az exállamfőt az elefántcsontparti Korhogóban tartották házi őrizetben, fosztogatás, csalás és fegyvere rablás miatt, majd novemberben Hágába, illetve az ICC Északi-tenger partján fekvő börtönébe került. Itt gyilkosság, nemi erőszak és polgári személyekkel szemben elkövetett erőszakcselekmények miatt hivatalosan is vádat emeltek ellene. Ő az első, aki exállamfőként az ICC őrizetébe kerül a törvényszék 2002-es megalapítása óta.

Hasonló vádakkal kell szembenéznie a feleségének is. A Simone Gbagbo elleni letartóztatási parancs szerint a volt first lady „ideológiailag” nagyon közel állt a férjéhez, ő volt az, aki meggyőzte a hatalomátadás megtagadásáról, hiába bólintottak rá Ouattara győzelmére az ENSZ megfigyelői is. Az AFP úgy tudja, az ICC február óta szeretné kézre keríteni a volt first ladyt, csak a nyilvánosságot felejtette el értesíteni a hágai törvényszék a letartóztatási parancsról. Luis Moreno Ocampo ICC-főügyész a polgárháborúvá fajuló elefántcsontparti helyzetben mindkét fél követett el bűnöket.

Laurent Gbagbo és felesége, Simone letartóztatásuk után Abidjanban
Ivory Coast's Laurent Gbagbo (L) and his wife Simone sit in a room at Hotel Golf in Abidjan, after they were arrested, April 11, 2011. Ivory Coast's Laurent Gbagbo was arrested by opposition forces on Monday after French troops closed in on the compound where the self-proclaimed president had been holed up in a bunker for the past week. Gbagbo refused to step down when Alassane Ouattara won November's presidential election, according to results certified by the United Nations, reigniting violence that has claimed more than a thousand lives and uprooted a million people. The hotel is where his rival Ouattara has his headquarters. REUTERS/Stringer (IVORY COAST - Tags: POLITICS IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.