Letámadtak egy egész várost

Eddig 27 halálos áldozata van annak a támadássorozatnak, amelyet rendőrségi ellenőrző posztok ellen hajtottak végre hétfőre virradóra az iraki Hadísza városában.

Az al-Kaida több tucat, állig felfegyverzett tagja rohanta le a rendőrőrsöket szerte a nyugat-iraki Hadísza városában – jelentte a BBC. Az összehangolt támadások során eddig 27 rendőr halt meg. Az fegyveresek belügyminisztériumi kocsikkal, a különleges belügyi egységek egyenruhájában vonultak végig a városon. Rohamjuk alig fél órán át tartott, ami közben hamis letartóztatási parancsot lengetve a belügyminisztérium két magas rangú rendőrtisztjet is elrabolták otthonukból, és később megölték őket. A hatóságok összesen 15 hamis letartóztatási parancsról tudnak.

Az al-Kaida volt – jelentette be később a támadásról Tarek Szajeh Hardan rendőrségi szóvivő, arra hivatkozva, hogy a támadók által használt kocsikban megtalálták a nemzetközi terrorszervezet propaganda-anyagait. A támadók mindössze három embert vesztettek az akció során, majd gyors visszavonulót fújtak.

Hadísza Anbar tartomány központja. A szövetséges invázió és Szaddám Huszein rezsimjének bukása, 2003 után a szunnita szélsőségesek fellegvárává vált a túlnyomóan síita központi hatalommal szemben. Az évekig tomboló erőszak fokozatosan hagyott alább, ahogy a törzsi vezetők csatlakoztak az amerikai vezetésű koalíciós erőkhöz, amelyek utolsó harcoló alakulatai tavaly decemberben hagyták el Irakot.

A kivonulás óta a közel-keleti országon azonban újra kezd elhatalmasodni az erőszak. Múlt hónapban Irak-szerte egy nap alatt 55 ember vesztette életét síiták elleni támadások során.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.