Leszólta Orbánt a szlovén kormányfő

Ahogy vége az magyar EU-elnökségnek, politikailag azonnal és teljes mértékben elszigeteljük Magyarországot – Borut Pahor egy május 28-án tartott háttérbeszélgetésen bírálta magyar kollégáját a sajtó képviselői előtt. A magyar Külügyminisztérium magyarázatra bekérette a szlovén nagykövetet, de a nyilvánosságot elfelejtette tájékoztatni erről.

Ahogy vége az magyar EU-elnökségnek, politikailag azonnal és teljes mértékben elszigeteljük Magyarországot. Látták, hogy Orbán valahol is úgy beszélt volna, mint aki éppen betölti az Európai Unió soros vezetőjének tisztét? Sehol. Ahogy vége az EU-elnökségnek, az országra az elszigetelődés vár – mondta Borut Pahor szociáldemokrata szlovén kormányfő Magyarországról és Orbán Viktor miniszterelnökről egy május 28-án tartott háttérbeszélgetésen, amelyről a kiszivárgott hangfelvételek nyomán a múlt héten az ellenzéki Demokrata Párt (SDS) honlapja tájékoztatott.

A Külügyminisztérium hivatalosan csak hétfőn reagált a hírre. A tárca visszautasítja Borut Pahor szlovén kormányfő kritikáját a magyar alaptörvényről és néhány más, a jelenlegi kormányzati ciklusban megalkotott jogszabályról, valamint Orbán Viktor miniszterelnök személyéről – áll a közleményben. Az ügyben Prőhle Gergely helyettes államtitkár a nyilvánosság tájékoztatása nélkül a múlt kedden hivatalában közölte Szlovénia budapesti nagykövetével, Darja Bavdaz Kurettel, hogy magyar részről visszautasítják a szlovén kormányfő által elmondottakat, egyúttal kijelentette: elvárják, hogy a szlovén fél nyilatkozatban reagáljon a történtekre.

A Külügyminisztérium közleménye kiemeli: a magyar reakció eredményeként Borut Pahor hétfőn a ljubljanai magyar nagykövetnek személyesen adta át Orbán Viktornak címzett levelét, egyben jelezte, hogy személyes találkozón szeretné tisztázni a kérdést a kiváló magyar-szlovén kapcsolatok megőrzése érdekében.

David Cameron brit és Borut Pahor szlovén miniszterelnök érkezik az uniós csúcsra – éles vitára készülnek
David Cameron brit és Borut Pahor szlovén miniszterelnök érkezik az uniós csúcsra – éles vitára készülnek
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.