Leszólta a fogyatékosokat a román elnök

Beidézte Traian Băsescu államfőt az Országos Diszkrimináció-ellenes Tanács (CNCD) a román királyi családdal kapcsolatos kijelentése miatt. Az államfőt a FACIAS jogvédő civil szervezet és Olguta Vasilescu szociáldemokrata szenátor jelentette fel.

Múlt héten Traian Basescu így nyilatkozott egy televíziós műsorban: „A románok 80 százaléka biztos abban, hogy választani akarja az államfőt. Lehet jó vagy rossz, de tudják, hogy leváltható. Mit csinálsz azzal, aki egy életre ott van, és még utódokat is hagy? Ha valamelyik fogyatékosan születik, mit csinálsz? Ő lesz az elnököd?” – tette fel Basescu a kérdést annak kapcsán, hogy hosszas huzavona után a parlament úgy döntött, október 25-én meghívja a parlamentbe Románia volt királyát, I. Mihályt.

Olguta Vasilescu úgy véli, a történelem során rengeteg uralkodó született fogyatékkal, és ez nem akadályozta meg őket abban, hogy népeket vezessenek, ezért az államfő kijelentését diszkriminatívnak tartja a fogyatékkal élőkre nézve. A képviselő asszony szerint amennyiben nem gyakorolnak politikai nyomást a tanácsra, az legalább egy büntetést ki fog osztani Basescu nyilatkozata miatt – írta a manna.ro romániai magyar hírportál. Egy másik civil szervezet, a CRJ (Jogi Források Központja) is jelezte az Országos Diszkrimináció-ellenes Tanácsnak, hogy az államfő korábbi, szeptember 22-én tett kijelentései „rasszisták és felelőtlenek”.

Basescu akkor azt mondta egy másik televíziós műsorban: „A diplomáciának is megvannak a maga korlátai. Például nem mondhatod azt egy finnek, hogy nem igaz, nem voltak cigányok Helsinki központjában, és nem koldultak. (…) Mit tehet a diplomácia, ha egyszer a kormány látja, hogy a cigányok igenis koldulnak, méghozzá agresszívan, és már elkezdtek lopni a buszokon is…” Az államfő ezt azzal kapcsolatban nyilatkozta, hogy Finnország is jelezte: nem ért egyet Románia schengeni csatlakozásával.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.