Leszedték a nemzeti lobogót a Szlovák Nemzeti Párt székházáról

Több tiltakozó akciót szervezett kedden délután Pozsonyban a Vessünk véget a primitivizmusnak a politikában (Koniec primitivizmu v politike) civil szerveződés Ján Slota alpári megnyilatkozásai ellen. Mintegy ötven fiatal a Szlovák Nemzeti Párt székháza elé vonult, majd alumíniumlétrát állítottak az épület falához, ahonnan levették a mintegy négyméteres magasságban elhelyezett szlovák zászlót.

- Nem akartuk ellopni, csupán addig akartuk nálunk tartani, ameddig Ján Slota áll a párt élén. Ha új elnököt választanak, azonnal visszaadjuk a lobogót - nyilatkozta Andrej Hlina pozsonyi vállalkozó, aki a bevárosi Széplak utcában (Obchodná) levő  éttermének homlokzatára Senki sem árt annyit Szlovákiának, mint Ján Slota! - feliratú óriásplakátot helyezett el.

Elmondása szerint igy tiltakozik a pártvezér alpári stílusú, elsősorban a szlovákiai magyar kisebbséget, de minden jóízlésű polgárt is sértő megnyilatkozásai, továbbá korrupciós ügyei ellen. Tüntetésre is készültek, de a rendőrség a szükséges engedély híján távozásra szólította fel őket.

A rendőrség a zászló eltulajdonítása miatt előállította a fiatal vállalkozót. Érdeklődésünkre Tatiana Kurucová, pozsonyi rendőrségi szóvivő közölte, hogy idegen vagyon eltulajdonításának gyanúja miatt hallgatják ki. Anton Hlina neve akkor vált ismertté északi szomszédainknál, amikor Adolf Hitler szlovák fordításban évekkel ezelőtt újra kiadott Mein Kampfját nyilvánosan elégette Pozsony belvárosában.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.