Obama Nobel-díjassal erősít

Barack Obama egy Nobel-díjas fizikusra bízza, hogy kidolgozza az energia-felhasználás égetően sürgős reformját. A megválasztott elnök kinevezte az első nyíltan homoszexuális tisztségviselőt is csapatába. Színesedik és nagyágyúkkal bővül az Obama-kormány.

Barack Obama megválasztott amerikai elnök kinevezte az első nyíltan homoszexuális tisztségviselőt kormányába. Nancy Sutley a Fehér Ház környezetminőségi tanácsának elnöke lesz – jelentette az Associated Press szerdán Obama környezetére hivatkozva. A környezetminőségi tanács feladata a Fehér Ház környezetvédelmi politikájának kialakítása, koordinálása.

A harvardi végzettségű Sutley Bill Clinton elnöksége idején az amerikai katasztrófa-védelmi hatóságnál dolgozott San Franciscóban. Az idei előválasztási kampányban Hillary Clinton jelöltségét támogatta; tagja volt annak az irányító bizottságnak, amely a homoszexuálisok, leszbikusok, biszexuálisok és transzszexuálisok kaliforniai közösségét igyekezett megnyerni Clinton támogatásához - írta a Los Angeles Times című napilap.

Sutley ugyanakkor csak harmadik legfontosabb szereplője annak a csapatnak, amelyet egy Nobel-díjas fizikus és a Környezetvédelmi Hatóság volt vezetője tesz teljessé. A csapatnak az lesz a feladata, hogy áttörést érjen el a globális felmelegedés ellen folytatott küzdelemben Amerikában. A hármas komoly segítségre számíthat a Kongresszusban, hiszen különösen az új, január 3-án munkába álló új testületben sok honatya kimondott céljának tartja ezt az áttörést. Ez még akkor is nagy lehetőség, ha különben a gazdaság szereplői a jelenlegi pénzügyi helyzetben minden drasztikus intézkedés ellen foggal-körömmel harcolni fognak - írja a New York Times.

Elkél a Nobel a kormányban

A csapat névsora mindazonáltal tekintélyt parancsoló, és láthatóan a feladathoz szabott. Mindenekelőtt Steve Chu kinevezése jelent komoly fegyvertényt. Chu, aki a Lawrence Berkeley laboratórium igazgatója Kaliforniában, fizikai Nobel-díját 1997-ben kapta, a szuper-hideg atomok terén folytatott kutatásaiért. Mostani feladata inkább szuper-forró: az Energiaügyi Minisztérium egyike a legnagyobb kihívásokkal szembenéző ágazatoknak.

Chu feladata lesz, hogy Amerika atomfegyvereit karbantartsa és továbbfejlessze. Ő lesz a felelős Amerika áramszolgáltató rendszereinek fejlesztéséért is. A posztot azonban nem ezért kapta. Hanem azért, hogy az új energiahordozók irányában folytatott kutatásokat katalizálja.

A professzor már a Berkeley egyetemen is támogatta a bio-üzemanyagok kutatását, a napenergia-kutatást is, és keményen kiállt az üvegházhatású gázok visszaszorítása mellett. Még az áramszolgáltatók szakmai egyesülete is ujjongó nyilatkozatokat adott ki Chu kinevezésének hírére. "Az új technológiák megértése művészet. És elengedhetetlenül szükséges, ha anyagilag megvalósítható tervet akarunk készíteni a globális felmelegedés visszaszorítására."

További kinevezések várhatók

Obama heteken, talán napokon belül megnevezi kormányának további fontos tagjait, közöttük belügyminiszterét, valamint a környezetvédelmi ügynökség (EPA) vezetőjét. Az egyik EPA-jelölt szintén meleg: John Berry, a Nemzeti Állatkert igazgatója állítólag esélyes a posztra. Meleg és leszbikus szervezetek mindenesetre találkoztak szerdán az átmenetet koordináló csapattal.

A környezetminőségi tanács amúgy az ifjabb Bush elnök idején botrányba is keveredett. A személyzeti főnök, Philip Cooney ugyanis korábban az Amerikai Petróleum inté-zet fizetett lobbistája volt, és a környezetvédelmi szervezetnél arra használta a pozícióját, hogy kormányanyagokban rendszeresen bagatellizálja a széndioxid-kibocsátás és az üvegházhatás között fennálló kapcsolatot. Mikor a New York Times kirobbantotta az ügyet, Cooney azonnal lemondott, állítása szerint azért, hogy több időt tölthessen a családjával. Közvetlenül a lemondás után azonban ismét az olajszektorban talált állást, mint az Exxon-Mobil óriáscég kommunikációs szakértője.

Steven Chu Nobel-díjas professzor, Barack Obama energiaügyi miniszter-jelöltje
Steven Chu Nobel-díjas professzor, Barack Obama energiaügyi miniszter-jelöltje
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.