Leszavazták a vizitdíjat Csehországban

A cseh parlament alsóháza 97:92 arányban elfogadta az egészségügyi regulációs díjak eltörlését (vizit- és receptdíj, kórházi önrész, fizetség a sürgősségi ellátásért). Az ellenzéki cseh szocdemek javaslatát a kommunisták támogatták. Tudósítónktól

Több kormánypárti képviselő azzal segítette elő a baloldali indítvány sikerét, hogy tartózkodott, illetve nem vett részt péntek éjjel a szavazáson. A sors iróniája, hogy pénteken két kormánypárti képviselőt szállítottak kórházba. Egyiküket kritikusan magas vérnyomással, a társát pedig hirtelen fellépett vakbélgyulladás miatt.

A határozatot még a szenátusnak is jóvá kell hagynia, ahol viszont a kormánypártiak jelentős többségben vannak, ezért valószínűleg a fizetős egészségügy mellett teszik le a voksukat. Ezután a javaslat visszakerül az alsóházba, ahol az elfogadásához a kétszáz tagú testületben legalább 101 támogató szavazatra van szükség. Hatályos azután lehet a tervezet, ha majd Václav Klaus aláírja, ami ugyancsak nem biztos. Az ő esetleges vétója miatt a prágai parlament két házának újra kellene tárgyalnia az indítványt.

Az órákig tartó indulatos vitában David Rath volt egészségügyi miniszter, a javaslat előterjesztője azt hangoztatta, hogy a fizetőssé vált egészségügy bevételei eltörpülnek sok polgár, főleg a nyugdíjasok megnövekedett anyagi gondjaihoz képest. – Ezért a nép hangja egyértelműen az, hogy törölni kell ezeket a díjakat – hangoztatta.

Tomás Julínek, a tárca jelenlegi vezetője ezt az érvelést olcsó populizmusnak minősítette. Rámutatott arra, hogy az év végéig legalább ötmilliárd korona (ötven milliárd forint) többletbevételhez jutnak az egészségügyi intézmények. – Ebből az összegből  mintegy kétmilliárdot visszakapnak az idült betegségben szenvedők, a többit kórházaink és rendelőink korszerűsítésére fordítjuk. Az idén például csak a prágai onkológiai központnak 800 millióval többet utaltunk, mint tavaly. Ennek köszönhetően lényegesen több személy rákszűrése vált lehetővé. Ezen kívül a rendelőkben megszűnt a zsúfoltság, igy az orvosoknak több idejük jut egy-egy betegre. A fizetős egészségügy beváltotta szakmai elvárásainkat, ezért nagy hiba felborítani a működő rendszert, miként az is, hogy a napi-és egyéb díjak politikai csaták eszközeivé váltak – mutatott rá a tárcavezető.

Csehországban idén januártól harminc korona a vizit-és receptdíj, hatvan korona a kórházi napidíj. Kilencven koronát kell fizetni az éjszakai vagy a munkaszüneti napokon igényelt sürgősségi ellátásért. A cseh szocdemek a megyei választási kampányban azt ígérték, hogy eltörlik a vizitdíjat, a hatévesnél fiatalabbak és a nyugdíjasok esetében pedig a kórházi napidíjat is. Politikai elemzők szerint többek között ennek köszönhetően nyertek mind a tizenhárom csehországi régióban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.