Leszámolnának a triáddal

Az egy hónapon át tartó razzia alatt tizennégyezer embert tartóztattak le Hongkongban, Makaón és Kantonban. A legfiatalabb 12, a legidősebb 95 éves.

Tizennégyezer őrizetbe vett ember – ezzel az eredménnyel ért véget az a határokon átnyúló razziasorozat, amelyet a hongkongi, amerikai és a kantoni  hatóságok indítottak el egy hónapja a helyi maffia, a triád ellen. Kwok Ho-fa főfelügyelő, a hongkongki rendőrség szervezett bűnözés elleni ügyosztályának a vezetője szerint csak a a Villámcsapás 13 fedőnevű akció keretében csak a városállam területén 1813 embert tartóztattak le, 2666 házkutatást végeztek és ötmillió dollárt érő fegyvert, kábítószert és illegális árukat foglaltak le, de az együttműködésben kitettek magukért a kantoni rendőrök is, akik 10 882 embert tartóztattak le Makaón 1083 ember csuklóján kattant bilincs. A legfiatalabb őrizetbe vett triádtag 12, a legidősebb 95 éves. Nagyrészt pénzmosással, illegális szerencsejáték szervezésével és kábítószer-kereskedelemmel vádolják őket.

Ahogy Olaszországban a maffia, Japánban pedig a jakuza, a triád Kína és Délkelet-Ázsia nagy bűnszervezete, amely még a brit gyarmati időkben a klánok háromszögszerű felépítéséről kapta a nevét. Azt, hogy ki milyen rangot visel, a numerológiából vett számokkal jelölik: a 498 a maffiafőnök, a „sárkányfej” száma, alatta pedig mindenki más, egészen 49-ig, az egyszerű, mindennapi feladatokkal megbízott katonákig. Van számuk a beépített ügynököknek is, a 25, amelyet már a szlengben és szerte a hongkongi sajtóban is használnak, ha besúgóról van szó.

Kwok bejelentése szerint arra nincs bizonyíték, hogy a hongkongi politikai életben a triád jelen lenne. Tavaly augusztusban a hongkongi hatóságok már indítottak egy hasonló razziát. Akkor 1400 embert vettek őrizetbe.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.