Leszámolás: hadjáratot indított a múzeum ellen a kormánypárt

Emlékezetpolitikai háborút kezdett Lengyelországban a kormányzó jobboldal, állítja több neves történész. Piotr Glinski kulturális miniszter nemrég elrendelte két gdanski múzeum összevonását, ám ez csak látszólag adminisztratív intézkedés.

Az összevonás egyik érintettje a befejezés előtt álló II. világháborús múzeum, a másik a még csak vázlatokban létező intézmény, a Westerplatte Múzeum. 1939-ben Danzig szabad város kikötőjében több lengyel alakulat állomásozott, s hősiesen védekezett a nácik ellen. Az épülő múzeum eredetileg az önfeláldozásnak állított volna emléket. A kormány azonban úgy döntött, hogy inkább a II. világháborút mutatják be, kiemelt helyet adva a lengyel tapasztalatoknak. A neves külföldi történészek bevonásával kidolgozott komplex szemlélet viszont nem felel meg a tavalyi választásokon győztes jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) történelempolitikájának. A párt mindenekelőtt a lengyel történelem egyediségét, hősiességet akarja hangsúlyozni. A Westerplatte története felülkerekedne a világháború összetett „globális” történetén.

A kikötői darukra emlékeztető, részben a földbe süllyedő tengerparti múzeumot a gdyniai Kwadrat építésziroda tervezte. Megdöbbentő „ikonikus” épületet alkottak, amit a lengyel származású világhírű amerikai építész, Daniel Libeskind is méltatott. – A terv az építészet nyelvén szól a múlt tragédiájáról. Látványos, tágas nyitás Gdansk múltjából a város jövőjébe – hangoztatta Libeskind. Az alapkövet 2012-ben Donald Tusk akkori kormányfő, az Európai Tanács jelenlegi elnöke helyezte el. Újabb ok arra, hogy a PiS-ben gyűlöljék a múzeumot.

A jobboldali kormánypolitikusok most próbálják magyarázni az irányváltást. Jaroslaw Sellin kulturális miniszterhelyettes szerint nem felszámolni akarják a múzeumot, hanem adminisztrációs okokból egyesítenék a tervezett szabadtéri kiállítással. A lépés ellen tiltakozott a múzeum igazgatója, a gdanski polgármester, és meglepetésre lemondott a szerveződő Westerplatte Múzeum igazgatója is.

Felháborodott a terven a múzeum­ programtanácsának két neves külföldi történész tagja. Norman Davies­ brit kutató szerint Jaroslaw Kaczynski PiS-elnök emlékezetpolitikájának célja, hogy leszámoljon a politikai riválisokkal, így Lech Walesával és Tuskkal. – A PiS a legbosszúszomjasabb politikai maffia ­Európában. Gdansk pedig különleges hely e politikai harcban – magyarázta a Gazeta Wybor­czának Davies, mivel a város szoros kapcsolatban van Walesával, és Tusk innen származik, itt végezte történelmi tanulmányait, az exkormányfő helyezte el a múzeum alapkövét is.

Timothy Snyder, a Yale Egyetem történésze szerint a PiS-kormány tervezett lépése megsemmisítené a gdanski múzeum egyedi jellegét. – Ez a kiállítás segítene megértetni a II. világháború lényegét, különböző szempontokból bemutatva. Aki semmit sem tud Lengyelországról, a végén felismerné, mennyire lényeges az ország megértéséhez a háború megtapasztalása – mondta Snyder a The Washington Postnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.