Lerakták a varsói zsidó múzeum alapkövét

Lerakták kedden Varsóban a lengyelországi zsidók történetének szentelt, régóta tervezett múzeum alapkövét. Az alapkőletétel téglái a volt varsói gettóban működő zsidó tanács egykori székhelyének épületéből származnak.

A holokauszt előtt Varsó volt a zsidó politikai és kulturális élet egyik központja - emlékeztetett Jerzy Halbersztadt,  a múzeum leendő igazgatója az alapkőletétel alkalmából rendezett ünnepségen.

A múzeumot a lengyel főváros központjában, a II. világháború alatt kialakított egykori zsidó gettó területén építik fel. Az alapkőletétel téglái a volt varsói gettóban működő zsidó tanács egykori székhelyének épületéből származnak. Halbersztadt hangsúlyozta, hogy ezek a kövek a hagyomány állandóságát jelképezik.

A tervek szerint 2011-ben megnyíló múzeum 12 ezer négyzetméternyi alapterületének egyharmadán állandó kiállítást rendeznek be, a maradék terület pedig különböző kulturális és  ismeretterjesztő programoknak ad majd otthont. Az intézmény 102  millió euróból jön létre, amelyet alapvetően a lengyel kormány és  Varsó városa biztosít adományozók támogatását igénybe véve.

A II. világháború előtt 3,5 millió zsidó élt Lengyelországban, közülük 350 ezer a fővárosban. Akkor a lengyelországi volt a  legnépesebb európai zsidó közösség. A mai, 38 milliós lélekszámú Lengyelországban maximum 15 ezerre becsülik a zsidó számát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.