Lebontják a karácsonyi tornyot

Dél-Korea lebontja azt az Észak- és Dél-Korea határánál lévő tornyot, melyet évtizedek óta karácsonyfának díszítenek fel, írja a BBC. A 18 méter magas torony Észak szerint a határ menti propaganda része, emiatt pedig már többször kérte annak eltávolítását, illetve sokszor fenyegette meg Dél-Koreát, hogy lerombolja. A torony nagyjából 3 kilométerre van a határtól, így lehetett látni a határközeli észak-koreai falvakból is.

Jo Yong-Hak / Reuters

A Jonhap dél-koreai hírügynökség szerint az 1971-ben épült tornyot azért bontják le, mert bármikor összedőlhet. A dél-koreai döntést mindenesetre Észak felé tett gesztusként értékelik. A két Korea magas rangú tisztviselői hét év után tárgyalásokba kezdtek.

2004-ben Dél egyszer már felhagyott a karácsonyi akcióval: Szöul akkor nem engedte feldíszíteni színes égőkkel, tetején kereszttel a tornyot, miután szomszédjával megegyeztek, hogy abbahagyják a határ menti propaganda harcot. 2010-ben azonban újra "felállították a fát", mikor egy dél-koreai hadihajót elsüllyesztett egy észak-koreai tengeralattjáró.

A nemrég újraindult tárgyalások alatt sem konfliktusmentes a két Korea kapcsolata: két hete a két szomszéd szárazföldi határánál tűzpárbaj alakult ki, korábban pedig egy észak-koreai járőrhajó átlépte a vitatott tengeri határt, ami miatt szintén rövid harc tört ki.

Észak-Korea szabadon engedte egyik amerikai foglyát

Szabadon engedtek egy bebörtönzött amerikai férfit Észak-Koreában. Jeffrey Fowle májusban került rács mögé, mert ottfelejtette Bibliáját egy szórakozóhely vécéjében - számolt be a Euronews. Észak-Koreában erre nem nagyon van mentség, ugyanis bűncselekménynek számít a keresztény hittérítés.

A háromgyerekes gépkezelő megtörten nyilatkozott, mielőtt felszállt volna a kormánygépre, amelyet érte küldtek Washingtonból. Azt mondta, minden támogatásra szükségük van, hogy hazajussanak, és összeszedegessék életük maradék szilánkjait. Jeffrey Fowle azért beszélt többes számban, mert rajta kívül még két amerikai vár szabadulásra Észak-Koreában.

A Fehér Ház szóvivője is együtt említette kedden hármuk ügyét mondván, hogy méltányolják Phenjan döntését, ugyanakkor követelik a másik két amerikai rab elengedését is. Washington továbbra is mindent megtesz ezért – tette hozzá Josh Earnest.

Matthew Millert szeptember közepén ítélte hat évre az észak-koreai bíróság. A vád illegális beutazás és kémkedés volt. Miller állítólag eltépte turistavízumát a reptéren, és közölte, hogy börtönbe akar kerülni, hogy felmérhesse, hogy állnak ott az emberi jogok tiszteletben tartásával. Kenneth Bae, koreai-amerikai misszionárius 15 éves börtönbüntetését tölti rendszerellenes tevékenység miatt Észak-Koreában.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.