Leoltották a villanyt a valenciai közmédiánál

Rendőrök kísérték ki pénteken az újságírókat, akik korábban sem a jó munkájukkal tűntek ki. Végül az alacsony nézettségre faragtak rá.

Összecsapásokra nem került sor, ám az épületet kordonnal vették körbe, és az áram kikapcsolásával véget vetettek a sugárzásnak. Az újságírók két hete tiltakoznak a bejelentett intézkedés ellen. Eredetileg a valenciai kormány el akarta bocsátani az újságírók egy részét, de a többség szolidáris maradt és bírósághoz fordult. Erre a kormány azzal reagált, hogy megszüntette a regionális adót.

Az újságírók két hete folyamatosan bírálják a kormányt. Igaz, ezt korábban nemigen tették meg. De most több újságíró is a Twitteren és más kommunikációs csatornákon azt nyilatkozta, hogy éveken át erős politikai nyomás nehezedett rájuk. Csak a konzervatív kormány dicshimnuszát zenghették, az ellenzéki politikusok nyilatkozatait szabályosan elhallgatták. A 2006-os valenciai vonatbalesetről,  melyben 43 ember vesztette életét, csupán igen felszínesen számolhattak be, mert állítólag az volt a politikai elvárás, hogy ne nagyon feszegessék az okokat, a kormány esetleges felelősséget, épp a pápa közelgő látogatása előtt. Nem mutattak példát oknyomozásból, távolról sem voltak objektívek, így a nézők leszoktak róluk, az utóbbi időben csupán négy százalék volt kiváncsi a műsorukra. Egy szokatlan akcióban november elején maguk a munkatársak is elismerték a felelősségüket: november elején a tévé nyilvánossága előtt kértek elnézést a vonatszerencsétlenség áldozatainak hozzátartozóitól, amiért nem tettek eleget a feladatuknak és nem jártak utána rendesen a baleset okainak - számolt be a The Guardian. 

Az alacsony nézettség azonban kapóra jött a valenciai tartományi kormánynak, hogy úgy döntsön: a megszorító intézkedések részeként bezárja az amúgy igencsak költséges - évi 60 millió euróba kerülő - tartományi adót. „Nem vagyok hajlandó kórházak vagy iskolák rovására életben tartani ezt az adót - mondta Alberto Fabra konzervatív kormányfő. Ez az első állami tévéadó, amelyik áldozatul esett a spanyol gazdasági válságnak.

Utólag tartanak önvizsgálatot

A sajtóban vita alakult ki arról, hogy vajon mennyiben felelősek maguk az újságírók a kialakult helyzetért? Vajon nagyobb szakmai elszántsággal, függetlenséggel nagyobb nézettséget lehetett volna produkálni, vagy a kormány akkor már jóval korábban „kivégezte” volna őket? Miért most panaszkodnak, miután évekig éltek kényelmesen, soha nem emeltek szót elbocsátott kollégákért, és nem zavarta őket a szájkosár? - veti fel Mariola Cubells spanyol televíziós szakértő. Valencia az egyik leginkább eladósodott spanyol tartomány, az elmúlt évek hatalmas presztizs beruházása, a Santiaga Calatrava által tervezett modern múzeumi és kulturális negyed költségei évtizedekre előre eladósították a tartományt.

Egymást nyugtatják az elbocsátott dolgozók
An employee of public broadcaster Radio Television Valenciana (RTVV) cries while she is comforted by a co-worker at the station's headquarters after a court ruled to cut transmission and evacuate from the building in Valencia, November 29, 2013. Workers continued broadcasting until today after the regional parliament voted for the closure of RTVV's radio and television stations on Wednesday, local media reported. REUTERS/Stringer (SPAIN - Tags: MEDIA BUSINESS CIVIL UNREST EMPLOYMENT)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.