Lenin: végképp eltemetni!

Elég ebből a pogány-nekrofil szeánszból! – jelentette ki az Egységes Oroszország (JeR) képviselője, aki Lenin halálának 87. évfordulóján felvetette: a vörös téri mauzóleumban nyugvó bolsevik politikust el kellene temetni, és vele együtt ideje lenne felszámolni a Szovjetunió kiválasztottjainak a Kreml tövében húzódó temetőjét is. Vlagyimir Megyinszkij javaslatát az elmúlt húsz évben sokan felvetették már, de a vezetés végül sosem vállalta a végleges döntést.

Vlagyimir Putyin maga is rendszeresen ebben a szellemben nyilatkozott. Elnöki, majd jelenlegi, kormányfői évei alatt elvben mindig támogatta ugyan az üvegkoporsóban nyugvó vezető valódi eltemetését, de hozzátette: ennek még nem jött el az ideje, hiszen a társadalom idős rétegeiben sokakat sértene az akció.
Kitérő válasza nem meglepő. A Levada Centr 2008-as felmérése szerint a lakosság 34 százaléka meghagyná Lenint a mauzóleumban, további 21 százalék a Kreml falánál helyezné el. (A város szívében nyugvó exkluzív temetőt tehát a lakosság többsége megőrizné.) Alig harmaduk támogatja csupán, hogy Szentpéterváron temessék el, ami egyébként Lenin személyes végakarata is volt. Ennek megfelelően ellenezte a mauzóleumot Lenin özvegye és fivére is. Ma is élő unokahúga, a 88 éves Olga Uljanova ugyanakkor kitartóan lép fel a megőrzéséért.

Az 1930-ra véglegesített mauzóleum vörös gránit épületének társadalmi megítélése még egyértelműbb: a lakosság 64 százaléka megőrizné, szemben a dózerolást javasló 12 százalékkal. (Nyolc százalék csak áthelyezné, a megkérdezettek hatoda pedig nem tudott válaszolni.) Lenin eltemetésének kategorikus ellenzője az Orosz Kommunista Párt (KPRF), amely szerint a JeR felvetése provokáció. – A vezetés kudarcot vall a reformokban, így inkább emlékműveket pusztítana el – jelentette ki a KPRF-et vezető Gennagyij Zjuganov.

Igaz, a KPRF nagy elődje, a Szovjet Kommunista Párt egyszer már végrehajtott egy nem kevésbé érzékeny akciót. A sztálini személyi kultuszt elítélő Nyikita Hruscsov pártfőtitkár kezdeményezésére 1961-ben (a november 1-jére virradó éjszaka) kiemelték a nyolc évvel korábban Lenin mellé helyezett Sztálin testét, hogy a generalisszimuszt a ­mauzóleum mellett temessék el.

Szakemberek tizenkét fős csoportja azóta már csak Lenin testének konzerválására ügyel. Állítják, hogy a test jól megőrződött, bár gyakran felmerül – erre emlékeztetett most Megyinszkij is –, hogy a II. világháborúban Tyumenybe menekített, majd visszahozott test 90 százalékát mára csupán ­viasz pótolja. A nagy turisztikai értékkel is bíró, ingyenesen látogatható mauzóleum állami lefokozása már tizenhét éve megtörtént. Akkor szűnt meg a díszőrség, amely ma már a Kreml másik oldalánál lévő örökmécsesnél áll.

Orosz kommunisták 2011. január 21-én a Lenin-mauzóleum előtt az egykori Szovjetunió zászlójával. Megőriznék
Moszkva, 2011. január 21. Orosz kommunisták állnak sorban a Lenin-mauzóleum előtt a moszkvai Vörös téren az egykori Szovjetunió zászlójával a kezükben 2011. január 21-én, a szovjet állam alapítójának, Vlagyimir Iljics Lenin halálának 87. évfordulóján. (MTI/EPA/Szergej Csirikov)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.