Lengyelországban is ölt a cseh hamisított szesz

Tizen haltak meg Lengyelországban az elmúlt napokban alkoholmérgezésben, több személyt pedig súlyos állapotban szállítottak kórházba.

A prágai közrádió (Cro) értesülései szerint valamennyien a Csehországhoz közeli települések piacain vásároltak szeszt, amelyről utólag kiderült, hogy nagy mennyiségű metanolt tartalmazott, s minden bizonnyal a szomszédos államból került ide. A lengyel hatóságok a tragédiákra hivatkozva nyomatékosan felszólították a lakosságot, hogy saját egészségük és életük megóvása érdekében ne fogyasszanak ismeretlen eredetű alkoholt.

Csehországban eddig már harmincnyolc áldozatot követelt a hamisított szesz. A rendőrség és a pénzügyőrség a morvaországi Zlínben és környékén 36 600 liter gyanús tartalmú alkoholt foglalt le. Háromezer literben halálos mennyiségű metilalkoholt mutattak ki a vizsgálatok. Több mint negyven személyt – többnyire az illegális kereskedelmi hálózat tagjait – tartóztattak le, s elfogták azt a két főkolompost is, akik a szeszhamisítást megszervezték.

Václav Kucera cseh bűnügyi főigazgató, a különleges nyomozócsoport vezetője érdeklődésünkre elmondta, hogy rövidesen elkészül a vádemelési javaslat, s a jövő évben minden bizonnyal valamennyien bíróság elé kerülnek. Egyúttal felhívta a figyelmet arra is, hogy az illegális kereskedelemben vagy az internetes kínálatban még mindig felbukkanhat – nemcsak Csehországban, hanem Lengyelországban és Szlovákiában is – hamisított szesz, ezért különösen az óesztendő utolsó napjaiban fokozott óvatosságot kért minden potenciális vásárlótól.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.