Lengyelország, a kelet-európai Hamupipőke

Áttörést nem, de kisebb sikereket azért hozott Barack Obama látogatása Varsóban - értékel a lengyel sajtó.

Nem jelentett áttörést az amúgy igen szívélyes kétoldalú kapcsolatokban Barack Obama amerikai elnök hét végi varsói munkalátogatása, de apró előrelépések mégiscsak történtek, amelyek sikerként könyvelhetők el - állapítja meg a hétfői lengyel sajtó.

A konzervatív Rzeczpospolita kommentárja szerint siker már önmagában az a tény, hogy a látogatásra egyáltalán sor került, és ráadásul a lengyel EU-elnökség küszöbén. Siker, hogy Obama Lengyelországban találkozott a közép-európai térség 20 államfőjével, köztük a német és az ukrán elnökkel.

Lehet, hogy idő múltával az amerikai elnök látogatását Varsóban még magasabbra fogják értékelni, mint ma - folytatódik a kommentár. Feltétlenül így lesz, ha néhány év múlva valósággá válik a bőséges lengyelországi palagázkészletek kiaknázása amerikai technológia és jelentős mértékben amerikai cégek segítségével, aminek köszönhetően sikerülne elhárítani azt a veszélyt, hogy Moszkva bármely pillanatban elzárhatja a gázcsapot, ráadásul radikálisan csökkenteni lehetne a gázárat.

Még nagyobb siker lenne, ha kiderülne, hogy Obama látogatása - amint az egyre valószínűbbnek látszik - közelebb hozta egy kisebb amerikai alegység állandó lengyelországi állomásoztatásának lehetőségét, és ezzel Varsó fokozatosan kikerülhetne a "másodosztályú NATO-tagság" kategóriájából, ahová Moszkva szorította be. Nem beszélve az Egyesült Államok által kiépítendő, régóta várt európai rakétapajzsról.

A baloldali liberális Gazeta Wyborcza szerint jobb lett volna, ha Obama Varsóban nemcsak jelképes gesztusokra talált volna időt - az ismeretlen katona sírja és a gettó hősei emlékművének megkoszorúzása, találkozó a szmolenszki katasztrófa áldozatai egy részének családtagjaival és az egykori antikommunista ellenzék képviselőivel -, hanem legalább egy nyilvános beszédre is. Előadást tarthatott volna egyetemistáknak a világról alkotott víziójáról, az amerikai-orosz kapcsolatok újraindításáról, a demokráciáról, a régió jövőjéről, bármiről. Ezáltal látogatása emberközelibb és politikai szempontból is érdekesebb lett volna.

Obama vizitje fontos Lengyelország szomszédai, a közép-európai államfői csúcstalálkozó résztvevői számára. Akárcsak az a nyilatkozata, hogy támogatja a NATO és az EU további bővítését, a demokrácia és a jólét terjesztését. Ezek a szavai erősítik azt a szerepet, amelyet Lengyelország az EU keleti partnerségi programjának motorjaként és a térség vezetőjeként tölt be - írta a lap.

Obama látogatása nem hozott áttörést, de kijelölte a lengyel-amerikai kapcsolatok kereteit az új feltételek között, amikor Varsó már nem "regionális Hamupipőke" többé. "Bizonyítjuk Kelet-Európának, a Közel-Keletnek, Észak-Afrikának, hogy rövid idő alatt is lehetséges az átmenet az állandó válságból, a gyenge, szuverenitásától megfosztott, tekintélyelvű államtól a nyugati normalitásig. Ez a legfőbb eredményünk és a legnagyobb adunk" - állapítja meg a Gazeta Wyborcza kommentátora.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.