Lengyelország már a menekültválságra készül

Lengyelországban 40 év óta nem látott méretű, háromnapos gyakorlat kezdődött szerdán a közrendért és biztonságért felelős szolgálatok mintegy háromezer tagjának részvételével a feszült ukrajnai helyzetre való tekintettel - jelentette a Rzeczpospolita című lengyel lap.
A Renegade fedőnevű gyakorlatokon a határőrség, a rendőrség és a tűzoltóság mintegy 1700 tagja, továbbá csaknem ezer katona (főként a katonai csendőrség köréből) és 170 statiszta vesz részt. Utóbbiak nagyrészt diákok, akik ukránul fognak beszélni.

Részt vesz a gyakorlatokon két MiG-29-es vadászgép, egy katonai szállító repülőgép és egy katonai helikopter is.

A forgatókönyv szerint a mazóviai és Szentkereszt (Swietokrzyskie) vajdaság határán, Radom közelében mesterséges államhatárt alakítanak ki, amelyet a gyakorlat résztvevői védeni fognak, illetve amelyen járőrszolgálatot látnak el.

A főszerepet illegális külföldi határátlépők játsszák. Egy csoportjuk menekültjogért folyamodik a lengyel hatóságokhoz, mások fellázadnak egy menekültközpontban, lesz légtérsértés elrabolt repülőgéppel és kényszerleszállás helikopterrel.

A gyakorlatokat Bartosz Sienkiewicz belügyminiszter rendelte el. Bár erről nem nyilatkozott egyértelműen, céljuk felkészülni az ukrajnai válság kiéleződése következtében előálló rendkívüli helyzetre, ukrajnai menekültek tömeges érkezésére.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.