Lengyelország fegyvert szállítana Ukrajnának

Egyre kisebb az esély, hogy békés úton oldódik meg az ukrán válság, ezért Lengyelország fontolóra veszi a fegyverszállítást Ukrajnának - közölte Tomasz Siemoniak lengyel nemzetvédelmi miniszter csütörtöki varsói sajtóértekezletén.
A tárcavezető hozzátette, semmi akadálya annak, hogy a lengyel ipar fegyvert adjon el Ukrajnának.

Siemoniak úgy értékelte, hogy nagyon nehéz hónapokkal, évekkel kell szembenézni, mert Oroszország leplezetlen célja az, hogy megakadályozza Ukrajna európai útját. Hangsúlyozta, hogy Moszkva katonai eszközökhöz folyamodik, ami "hosszú távú veszélyt" teremt Európára nézve.

Kijelentette, hogy a nemzetbiztonság a lengyel kormány "abszolút prioritása", ennek érdekében decemberben új biztonsági stratégiát fogadtak el.

A nemzetvédelmi miniszter Lengyelország, a NATO és Ukrajna minél szorosabb együttműködése mellett szállt síkra, és stratégiainak minősítette a kétoldalú lengyel-ukrán katonai együttműködést. Kiemelte az alakuló, lublini parancsnokságú lengyel-ukrán-litván dandár szerepét.

"Hangsúlyozom, semmi akadálya annak, hogy a lengyel ipar fegyvert adjon el Ukrajnának, az Ukrajnának kedvező feltételekkel" - jelentette ki Siemoniak, egyúttal utalt arra a 17 millió zlotyt (mintegy 1,2 milliárd forint) érő humanitárius segítségre is, amelyet keleti szomszédjának nyújtott Lengyelország.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.