Lengyelország atomfegyverre tenné rá a kezét

Gondolkodnak, hogy beszálljanak abba a NATO-programba, amelynek a keretében nukleáris fegyverrel nem rendelkező országok hozzáférésért folyamodhatnak az Egyesült Államokhoz – jelentette be Tomasz Szatkowski védelmi miniszter.

Nemsokára nukleáris fegyver kerülhet Lengyelország kezébe, a kelet-európai ország legalábbis gondolkodik azon, hogy beszáll abba a NATO-programba, amelynek a keretében fegyverrel nem rendelkező országok kölcsönözhetnek ilyen arzenált az Egyesült Államoktól. Az erről szóló szombati bejelentésében Tomasz Szatkowski védelmi miniszter az önvédelmi képesség növelésével indokolta az esetleges döntést. A kereskedelmi televízió, a Polsat egyik műsorának adott nyilatkozat az első alkalom, hogy Lengyelország jelezte részvételi szándékát a programban.

A 28 NATO-tagország között – emlékeztet a Guardian – három atomhatalom van, az Egyesült Államok mellett Nagy-Britannia és Franciaország is az, de nukleáris fegyvert csak az amerikaiaktól lehet kérni. Eddig Belgium, Németország, Olaszország, Hollandia és Törökország szállt be a programba és láthatott vendégül amerikai nukleáris fegyvert a területén.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.