Lengyelellenes kiszólások a CDU-ból

A német kancellár pénteken elhatárolta magát a kitelepítettek szövetsége (BdV) elnökének újabb lengyelellenes kijelentésétől.

Erika Steinbach előző nap az ARD televízióban „rossz jellemű” embernek minősítette Wladyslaw Bartoszewski volt külügyminisztert, s ezt a véleményét a riporter meghökkent rákérdezése után is fenntartotta. Kijelentését egyöntetű bírálat fogadta a politikai pártok részéről, amelyeknek képviselői kiálltak Bartoszewksi mellett. Guido Westerwelle külügyminiszter - még csütörtökön - nagyszerű európainak és a német-lengyel megbékélésért kitartóan munkálkodó politikusnak nevezte a 88 éves lengyel politikust.

Mint Steffen Seibert kormányszóvivő pénteki sajtóértekezletén közölte, Angela Merkel elhatárolódik az ARD-ben elhangzottaktól. Egyúttal úgy látja, hogy a német-lengyel viszonynak Steinbach szavai sem tudnak ártani, a két ország baráti kapcsolatait ezek sem tudják megzavarni. Szeptember elején a BdV elnöke pártja, a CDU alsóházi frakciójának ülésén azzal okozott botrányt, hogy védelmébe vette a kitelepítettek szövetségének két funkcionáriusát. Utóbbiak előzőleg azt állították, hogy valójában Lengyelország a felelős a II. világháború kirobbanásáért, mivel már hat hónappal a Wehrmacht támadása előtt mozgósítást rendelt el. Az ezt visszautasító kulturális államminiszternek válaszolva Steinbach kijelentette: "Sajnos én sem tudok változtatni azon, hogy Lengyelország már 1939 márciusában mozgósított".

E botrány után az ellenzéki pártok élesen bírálták a 67 éves politikusnőt, aki ennek hatására bejelentette: a CDU novemberben esedékes tisztújító kongresszusán nem jelölteti magát újból a párt országos vezetőségébe. Elhatározását utóbb azzal indokolta, hogy igazi konzervatívként magára maradt a testületen belül. Az ellenzék akkor felszólította a kereszténydemokratákat, hogy hívják vissza Steinbachot a Bundestag emberjogi bizottságából, mivel revizionista nézeteket tükröző ominózus kijelentésével bebizonyította: nem alkalmas arra, hogy fontos emberjogi és történelmi kérdésekben tárgyszerű döntést hozzon.

Ezt a CDU most pénteken visszautasította, tudatva egyben azt is, hogy a vitatott politikus továbbra is tagja marad a CDU/CSU-frakció vezetőségének. Mint a képviselőtestület közleménye fogalmazott: Steinbach kijelentései "személyes állásfoglalásnak" tekintendők. Bartoszewski mosolyogva reagált a berlini hírre. Steinbach kijelentését annál is furcsábbnak találta, mert - mint mondta - soha az életben nem találkozott személyesen a kitelepítettek szövetségének elnökével.

Steinbach újabb botrányos szavain felháborodva a Zöldek pénteken indítványozták, hogy a Bundestag fagyassza be a BdV-elnök szívügyének tartott Menekülés, kitelepítés, megbékélés alapítványnak nyújtott anyagi támogatást. A javaslatot indokolva Claudia Roth pártelnök leszögezte: az alapítvány nem járul hozzá a németek és lengyelek közötti megbékéléshez. Egyúttal javasolta a BdV által az alapítvány kuratóriumába delegált két tag visszahívását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.