Lengyel kormányfő: kizárt a magán-nyugdíjpénztári vagyon államosítása

Donald Tusk lengyel miniszterelnök kizártnak nevezte a magán-nyugdíjpénztári vagyon államosítását. A piacok már most nyugtalanok a várható reformok miatt.

Donald Tusk lengyel miniszterelnök kizártnak nevezte a magán-nyugdíjpénztári vagyon államosítását. Korábban ez már felvetődött, és ennek hatására a helyi pénzpiacokon idegesség lett úrrá.

A kormány a jövő héten hoz nyilvánosságra egy jelentést a nyugdíjrendszer felülvizsgálatáról. Egyes tisztségviselők szerint a jelenlegi rendszer, amelyben a munkavállalóknak nyugdíjjárulékuk egy részét magánpénztárba kell utalniuk, nem hatékony, ezért változtatni kell rajta.

A piacok nyugtalanok amiatt, hogy milyen reform várható, mert a magánnyugdíjpénztárak jelentős befektetői a varsói tőzsdének, és ha elsorvasztják a szerepüket a nyugdíjrendszerben, akkor elképzelhető, hogy erre reagálva csökkentik befektetéseiket.

- A munkaügyi és a pénzügyminisztérium jelentése a (nyugdíjrendszer reformjáról) az íróasztalomon van. Hamarosan nyilvánosságra hozzuk ezeket. Ki van zárva, hogy az állam elvegye a magánnyugdíjpénztárak vagyonát - jelentette ki Tusk a TVP2 közszolgálati tévének adott interjújában. - Felmerült viszont az önkéntesség elve, vagyis hogy a lengyelek eldönthetik, milyen formában gyűjtik nyugdíjukat - tette hozzá.

Korábban megengedőbben nyilatkozott a pénztárak felszámolásával kapcsolatban, ugyanis azt mondta: nem muszáj felszámolni a magán-nyugdíjpénztári vagyont, de nem is kell mindenáron megőrizni. Azt mondta még a tévének: elvben nincs a magánnyugdíjpénztárak ellen, de a kilencvenes években kialakított konstrukció nem tökéletes.

Tusk az interjúban beszélt arról is, hogy a következő parlamenti választásokon ismét indulni akar a kormányfői posztért. Ezzel vége lehet annak a találgatásnak, miszerint pályázik az Európai Bizottság elnöki tisztségére 2014-től, amikor José Manuel Barroso jelenlegi elnök mandátuma lejár.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.